kwantumfysica
Nieuwe theorie verenigt zwaartekracht met quantummechanica
Al meer dan een eeuw doen wetenschappers verwoede pogingen om de beide theorieën met elkaar te verenigen – tot nu toe tevergeefs. Natuurkundigen aan het University College London slaagden er wel in.
Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen?
Voor de gewone sterveling lijkt kwantumfysica onvatbaar ingewikkeld. De wetenschap heeft een eigen taal en eigen principes, die allemaal worstelen met onze intuïtie. Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen? Kwantumfysicus Frank Verstraete vindt van niet. Hij is er zeker van dat iedereen een paar kwantumprincipes kan begrijpen, en dat je daar ook gewoon van kunt genieten, net zoals je van klassieke muziek kunt genieten, zonder echt te weten hoe ze is ontstaan.
Nobelprijs Fysica voor grensverleggend onderzoek over quantumvreemdheid
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar het trio Alain Aspect, John Francis Clauser en Anton Zeilinger. Daarmee drukt het Nobelprijscomité zijn waardering uit ‘voor experimenten met verstrengelde fotonen, het vaststellen van de schending van de ongelijkheden van Bell en het pionierswerk op het vlak van quantum-informatiewetenschap’.
‘Om vooruitgang te boeken moeten we onze intuïtie negeren’
Kwantumfysicus Anton Zeilinger won vandaag, samen met Alain Aspect en John F. Clauser, de Nobelprijs Fysica. Eos sprak hem in 2016: ‘Ik wil vrij zijn en de fundamenten van de kwantumfysica onderzoeken’.
De gouden jaren van de Solvay-conferenties
De eerste Solvay-conferentie staat bekend als de openbaring van de formidabelste revolutie in de fysica sinds Galilei en Newton. Ook na die legendarische editie in 1911 bleven de conferenties de koers van de moderne natuurkunde markeren.
Op verkenning naar het allerkoudste
Aan de UAntwerpen doet Senne Van Loon onderzoek naar ultrakoude gassen om zo kwantumfysische fenomenen te bestuderen.
Satellieten wisselen verstrengelde fotonen uit
Twee navigatiesatellieten hebben verbinding met elkaar gelegd via een met kwantumencryptie beveiligde verbinding, over een afstand van twintigduizend kilometer. Een record.
Halloween in de kwantumfysica – Deel 2: Spoken bestaan!
Een meting op een deeltje heeft ogenblikkelijk effect op zijn verstrengelde wederhelft, ongeacht hoe ver ze uit elkaar liggen. Recente onderzoeksresultaten bevestigen dat de kwantumfysica deze ‘spookachtige werking op afstand’ correct beschrijft. Einsteins alternatieve verklaring delft het onderspit.
Halloween in de kwantumfysica – Deel 1: Einstein ziet spoken
Volgens de kwantumfysica oefenen bepaalde deeltjes een ogenblikkelijke invloed uit op elkaar, ongeacht hun onderlinge afstand. De speciale relativiteitstheorie laat echter niet toe dat informatie sneller beweegt dan het licht. Na een decennialange strijd is de kwantumfysica aan de winnende hand in dit partijtje armworstelen met de relativiteitstheorie.