virtuele realiteit
Laser geeft VR-bril scherp en helder beeld
Van televisie, naar smartphone, naar VR-bril: schermen bevatten steeds kleinere LEDs. Maar nu zijn ze zo klein dat er nauwelijks nog licht uitkomt. Verdere verbetering is tóch mogelijk, dankzij computerchips met lasers erop.
Terugblik 2022 - Therapie in virtuele realiteit kan pijn verlichten
Patiënten die met behulp van een VR-bril therapie krijgen, voelen minder pijn voor, tijdens en na medische procedures. Dat noemt neuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) het inzicht van 2022.
Virtuele patiënten moeten klinische proeven sneller en veiliger maken
Dit jaar namen wereldwijd vele duizenden vrijwilligers deel aan klinische proeven voor vaccins tegen het coronavirus. Als we die personen hadden kunnen vervangen door virtuele patiënten, dan waren sommige vaccins wellicht sneller ontwikkeld. Wie weet hoeveel levens we dan hadden kunnen redden.
Virtueel aanraken, echt voelen
Door de coronacrisis moeten veel mensen elkaar missen. Via videogesprekken kunnen we wel virtueel "bijeenkomen", maar fysiek contact is niet mogelijk. Daar komt in de toekomst mogelijk verandering in.
Ontwerpen in virtual reality kan 'dode hoeken' in cameranetwerk vermijden
De vijf gedetineerden die konden ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout maakten dankbaar gebruik van een 'dode hoek' in het cameranetwerk. Ingenieur Boris Bogaerts (UAntwerpen) ontwikkelde software die een mens in staat stelt om in virtual reality (VR) een waterdicht cameranetwerk te ontwerpen.
Ouderen staan positief tegenover virtual reality in de zorg
Virtual reality opent de deur naar innovatieve gezondheidstoepassingen, maar staan oudere patiënten er wel voor open? Dat onderzocht de KU Leuven bij 76 personen tussen 57 en 94 jaar oud.
Virtuele realiteit tegen depressie
Computersimulaties kunnen mensen met een psychische aandoening leren om anders te reageren in stressvolle situaties en minder streng te zijn voor zichzelf.