emoties
Films over de dood helpen bij acceptatie: ‘Het gaat ook gepaard met liefde’
Films kijken waarin de dood centraal staat, vergroot onze kennis over het onderwerp en draagt bij aan de acceptatie ervan. Professor Enny Das onderzocht dit thema - samen met collega Anneke De Graaf - aan de Radboud Universiteit en legt uit hoe dat komt.
Mijn tranen zijn een teken van emotionele volwassenheid
Vermoedelijk is huilen een aangeboren eigenschap, enerzijds vanwege hulpeloosheid, anderzijds om de band met de ouders te versterken. Maar ook als we ouder worden hebben tranen een functie.
Waarom word je emotioneel van muziek?
Muziek kan troostend zijn, verdrietig maken, energie geven en woede in ons losmaken. Waarom kan muziek ons zo raken?
Kunnen dieren huilen van verdriet?
Een Tik Tok-video van een ‘huilende’ bizon van fotograaf Chris Henry ging begin februari viraal. Het filmpje werd meer dan twee miljoen keer bekeken, en leverde duizenden reacties op. Maar kan een bizon echt triest zijn? En kunnen dieren wenen van verdriet?
Hoe woorden ons toch pijn kunnen doen
Onze hersenen zijn erg aangetrokken tot beledigingen, en dat zelfs na verschillende herhalingen. Dat blijkt uit Utrechts onderzoek. De wetenschappers noemen het effect “een mini lexicale klap in het gezicht”.
‘Een huisdier is geen koelkast die je zomaar even vervangt’
Een huisdier verliezen kan veel pijn doen en het rouwproces kan lang aanslepen. Toch doen mensen vaak lacherig over dit verlies: ‘Het is maar een hond…’ Waarom is er zo’n taboe rond dat verdriet?
Hebben dieren gevoelens en emoties?
Hebben alle dieren, ook niet-mensachtigen zoals ongewervelden, duidelijke gevoelens en emotionele reacties, zoals geluk, plezier, angst of pijn? En wat betekent dat voor onze houding tegenover hen?
Hebben ook dieren een unieke persoonlijkheid?
Worden zwanen verliefd? Kan een koolmees arrogant zijn? Hoe slim zijn goudvissen echt? En kan een hond rouwen om zijn overleden baasje? Rudi D’Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven, legt in deze podcast uit waarom antwoorden op die vragen niet zo eenvoudig is.
De do's en don'ts van een goede ruzie
Jezelf voornemen minder ruzie te maken met je partner lijkt een goed idee. Maar dat is het niet. Kibbelen is goed voor een koppel: het is verrijkend en brengt je dichter bij elkaar. Als je het goed doet, tenminste.