paarden
Hoe paardrijden Europa bereikte
Nog niet zo heel lang geleden waren paarden het snelst mogelijke vervoermiddel. Toch was tot nu toe niet bekend hoe paarden, eens gedomesticeerd, zich over Europa en Azië verspreidden. Een genetische analyse werpt nieuw licht op die expansie.
Gedomesticeerd paard komt uit Kaukasus
Paarden werden voor het eerst gedomesticeerd ten noorden van de Kaukasus zo’n 4.200 jaar geleden. In een paar eeuwen veroverde het gedomesticeerde paard de rest van Europa en Azië.
De evolutie van de paardenvoet doorheen de tijd
Van de eenhoorn en Pegasus uit de Oudheid tot Ponyta, Epona en My Little Pony uit de moderne populaire cultuur, paarden zijn voortdurend een bron van fascinatie voor de mensheid. In zijn doctoraatsproject focuste Jamie Maclaren (UAntwerpen - ULiège) op de variatie in morfologie en in de functie van ledematen.
Digitale stalknecht voor paarden
Koliek is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij paarden. Wat als we koliek tijdig kunnen ontdekken, waardoor operaties en zelfs inslapen van het paard overbodig worden? Biomedisch ingenieur Anniek Eerdekens (UGent) ontwikkelde een slim systeem met bewegingssensoren, dat verdacht gedrag bij paarden meteen opspoort.
De staartsimulator
Amerikaanse onderzoekers filmden achterwerken van paarden, honden, olifanten, giraffen en zebra’s voor een diepgaande analyse van zwaaiende staarten.
Wieg van moderne paard stond niet in Kazachstan
De streek rond de archeologische site van Botaj wordt algemeen gezien als de geboortegrond van het gedomesticeerde paard. Klopt niet, zeggen evolutiebiologen nu.
Proefbuisveulen
Dit is VICSI, een proefbuisveulen geboren uit een onrijpe, ingevroren eicel aan de UGent. Een wereldprimeur.
Paarden onder het mes
In de Paardenkliniek in Merelbeke vinden jaarlijks meer dan duizend chirurgische ingrepen plaats. Wij namen een kijkje in de operatiekamer toen de chirurgen een gloednieuwe techniek uittestten.
Racepaarden lopen sneller en sneller
In de atletiek worden nog geregeld wereldrecords gebroken, en velen vragen zich af wanneer we uiteindelijk op de limieten botsen. Ook racepaarden blijken nog altijd sneller en sneller te lopen.