natuurramp
Natuurramp versnelt veroudering bij overlevers
De stress die gepaard ging met een zware orkaan leidde bij apen tot een versneld biologisch verouderingsproces. Mogelijk geldt die vaststelling ook voor mensen.
Anderhalve graad opwarming nog vóór 2040
Het nieuwe klimaatrapport van het IPCC reduceert de onzekerheid en beklemtoont de link met extreem weer.
'Een brand is niet altijd slecht voor de natuur'
Rudy Van Diggelen (UAntwerpen) onderzocht hoe de Kalmthoutse Heide zich van de grote brand in 2011 herstelde. Opvallende conclusie: 'De heide is negen jaar na de ramp fitter dan ervoor'.
Zonlicht hypothekeert olie-opruiming
De zon schijnt maar beter niet tijdens het bestrijden een olieramp. Bij zonnig weer wordt de olie ‘immuun’ tegen de gebruikte opruimingsmiddelen.
Wat deed de oceanen verstikken?
Aan het eind van het Devoon, zo’n 374 miljoen jaar geleden, daalde de zuurstofconcentratie in de wereldzeeën drastisch. Het veroorzaakte de tweede grote uitstervingsgolf in de geschiedenis van onze planeet.
Orkaan Ophelia wordt zwakker
Ophelia is afgezwakt van een categorie 3-orkaan tot een categorie 2-orkaan.
Verwacht wordt dat de orkaan vandaag verder afzwakt. Maar bij aankomst in Ierland is wind met orkaankracht zeker nog mogelijk.
Mosselen en wormen reizen de oceaan over op vlotten van afval
De tsunami van 2011 in Japan sleurde tonnen afval de zee in. Zeedieren gebruikten dat afval als vlotten om van Japan naar Hawaï en de Verenigde Staten te reizen.
Camerino persempre
Drie dagen lang rondtoeren in het gebied in Centraal-Italië dat recent getroffen is door een aardbevingsstorm, laat je zeker niet onberoerd. Vooral het bezoek aan de 'rode zone' van het stadje Camerino, een vergeten aardbevingsramp, illustreert weerom hoe wispelturig het noodlot kan zijn.
Bosbrand voorspellen? Meet de bodemvochtigheid
Een directe bepaling van het vochtgehalte in de bodem geeft een nauwkeurigere bepaling van het risico op brand.