DNA
Gerelateerde onderwerpen:
genetica genetische modificatie genoomBen jij mijn vader? Waarom er ook op bomen en planten DNA-testen worden uitgevoerd
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.
Ziektes behandelen met fotoporatie: ‘Je wilt iets in de cel brengen, maar die tegelijkertijd zo gezond mogelijk achterlaten’
Fotoporatie is een nieuwe en veilige methode om moleculen van buitenaf in cellen te plaatsen, met als doel die genetisch te wijzigen. Zo kunnen bijvoorbeeld immuuncellen, eens teruggebracht in de patiënt, beter ziektes zoals kanker bestrijden. Eos sprak met professor Kevin Braeckmans, hoofd van de onderzoeksgroep biofotonica aan de Universiteit Gent en bedenker van het innovatieve proces.
Nieuw puzzelstukje in ‘Verhaal van Merovingisch Vlaanderen’ onthuld
DNA-onderzoek van een Merovingisch grafveld in Koksijde uit de late 7e en vroege 8e eeuw werpt nieuw licht op de afkomst van de toenmalige bewoners.
AI spoort kanker vroegtijdig op
Binnenkort kunnen artsen artificiële intelligentie inzetten om kanker in een vroeg stadium op te sporen bij hun patiënten, waardoor ze hen ook sneller kunnen behandelen.
Kauwgom uit oertijd verraadt slechte mondhygiëne
Stukjes berkenteer van tienduizend jaar oud bevatten nog DNA van bacteriën die bij mensen tandbederf en tandvleesontsteking veroorzaken.
Orgaanchip helpt erfelijke hoofdslagaderbreuken te voorkomen
Een verwijding van je aorta kan in je DNA verweven zitten. Dat verhoogt het risico op het plotseling scheuren van die hoofdslagader, waardoor je meteen veel bloed verliest en kan sterven. Een nieuwe orgaanchip helpt de aandoening te bestuderen en te voorkomen.
Romeinen settelden zich nauwelijks op de Balkan
Ondanks dat het eeuwenlang deel uitmaakte van het Romeinse Rijk, lijkt de Balkan geen populaire bestemming te zijn geweest voor kolonisten uit het Italische moederland. Dat suggereert DNA-onderzoek op resten van ruim honderd mensen die er in de Romeinse keizertijd leefden.
Een stamboom uit de steentijd
Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om op basis van fossiel DNA afkomstig uit een neolithische grafsite een uitgebreide familiestamboom op te stellen. Het biedt niet enkel inzicht in familierelaties, maar ook in de sociale structuur van deze gemeenschap uit de jonge steentijd.
Noormannen lieten in Vlaanderen geen genetische sporen achter
Waar komen onze voorouders vandaan? Het is een vraag die velen bezighoudt. Vikingen blijken daarbij bijzonder populair. Hoe komt dat? En kan je die verwantschap bewijzen?