vlinders
Formule gevonden voor de ‘flapperfrequentie’ van vinnen en vleugels
Hoe snel beweegt een vinvis zijn vinnen en fladdert een vlinder met zijn vleugels? Deens onderzoek vond een universele formule die de ‘flapperfrequentie’ beschrijft – en daarvoor zijn geen moeilijke berekeningen nodig.
Ook met hun vliegpatroon kunnen vlinders de vijand afschrikken
Met de patronen en kleuren op hun vleugels laten vlinders hun vijanden weten dat ze geen heerlijk avondmaal zijn. Nu blijkt dat ook hun vliegpatroon kan dienen als waarschuwingssignaal.
Verdedigingsmechanisme van dove motten kan inspiratiebron zijn voor ingenieurs
Al 65 miljoen jaar lang moeten motten zichzelf beschermen tegen vleermuizen. Daarvoor gebruiken de nachtvlinders verschillende verdedigingsstrategieën. Die van de stippelmot kan een bron van inspiratie zijn voor nieuwe technologieën.
Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp
De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren. Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.
Zelfde kleuren, zelfde genen, andere switches
Twee soorten van het tropisch-Amerikaanse vlindergeslacht Heliconius die sterk op elkaar lijken, gebruiken heel andere schakelaars om dezelfde genen aan en uit te zetten.
Rampzomer voor onze vlinders
Er fladderen momenteel honderd keer minder vlinders rond dan vorig jaar zelfde tijd, blijkt uit tellingen van Natuurpunt. Een hele generatie rupsen ging verloren door de gevolgen van de droge zomer.
Vlinders vallen als vliegen
Dagvlindersoorten blijven in Vlaanderen en de rest van West-Europa achteruitboeren. Om het tij te keren, is een aanpak op landschapsschaal nodig. ‘Zelfs ‘algemene’ soorten zijn niet langer algemeen.’
Vleugels om stil van te worden
De geluidsabsorberende vleugels van motten kunnen model staan voor nieuwe akoestische technologieën.
Geen kleurstof, toch kleur
Met fotonische kristallen kunnen lichtgolven worden gemanipuleerd. Vlinders maken ze van nature. Maar de kunstmatige productie ervan is moeilijk en duur.