blind
Nieuw implantaat moet zicht van blinden herstellen: ‘Flexibel genoeg om tussen hersencellen te drijven’
Professor Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut werkte samen met Zweedse en Duitse onderzoekers aan een hersenimplantaat in muizen. Met hun onderzoek hopen ze op termijn blinde mensen hun zicht terug te geven.
Al in de middeleeuwen hielpen blindengeleidehonden
Blindengeleidehonden zijn geen verschijnsel van de moderne tijden. Integendeel, blijkt uit dit gedigitaliseerd dertiende-eeuws manuscript met een afbeelding van een blindengeleidehond.
Blindheid oplossen met zetmeel
Wereldwijd is er naar schatting maar één hoornvlies beschikbaar voor 70 mensen met hoornvliesblindheid. Daarom werken wij aan een kunstmatig hoornvlies. Een van de essentiële bouwstenen van dit weefsel hebben we gevonden in aardappelzetmeel.
Eerste bionische oog getest bij mensen
Australische onderzoekers hebben een instrument ontwikkeld dat op termijn blinde mensen weer kan laten zien. Na een ontwikkelingsfase van tien jaar wordt het apparaat nu bij mensen getest.
Hersenstimulatie laat blinden ‘zien’
Blinden en slechtzienden opnieuw laten zien, het is een droom van veel onderzoekers. Amerikaanse hersenwetenschappers zijn alvast een stap dichter bij dit doel.
Blinden gebruiken visuele cortex om te luisteren
Gewoonlijk is het hersengebied nodig om te zien. Bij blindgeboren volwassenen activeert de visuele cortex juist wanneer zij ergens naar luisteren.
Brein van blinde verscherpt andere zintuigen
Het brein van blinde mensen past zich aan zodat andere zintuigen en cognitieve functies beter ontwikkelen.