gist
Creatief met gist: Van baanbrekend genetisch onderzoek tot superbieren en duurzamere bioplastics.
Ruim 1 miljard pintjes. Zoveel bier wordt er jaarlijks getapt met de technologie van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie. “En het werkelijke cijfer is waarschijnlijk een veelvoud”, zegt wetenschappelijk directeur Kevin Verstrepen.
Van amarant tot khorasan: tien alternatieven voor gerstemout
Houtlagering, koffie, gember, speciale hop, andere gisten … Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het ergens in een bier verwerkt. Alleen de graansoorten lijken steeds dezelfde: gerst of tarwe. Het Gentse project AlterBrew wil daar verandering in brengen.
Hack eens een gist om schone zeep te produceren
Handen wassen, we doen het meer dan ooit door COVID. Maar wist je dat er een vuil kantje zit aan zeep? Bij de productie worden zware metalen en chemicaliën gebruikt. UGent-onderzoeker Goedele Luyten wil milieuvriendelijkere zeep maken en daarvoor steunt ze op gist.
De grote gevolgen van kleine beestjes in ons voedsel
In de voedingsindustrie is het cruciaal om toestellen zo goed mogelijk te reinigen, om zo geen voedingsproducten te contamineren. Geen makkelijke klus, want micro-organismen kunnen zich omringen door een biofilm die hen beschermt tegen desinfectiemiddelen. Bio-ingenieur Thijs Vackier (KU Leuven) werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die zulke biofilms beter kunnen afbreken.
Groen of goedkoop? Waarom niet beide?
Producten met een eco-label zijn vaak duurder dan standaardproducten. Daar wil bio-ingenieur Sven Dierickx wat aan doen: hij gebruikt gist uit hommelhoning om milieuvriendelijke én goedkope detergent te maken.
Vijf wetenschappelijke weetjes over de gist in je bier
Gist is veruit het meest fascinerende ingrediënt in bier. Het is nauwer verwant aan ons dan aan planten, en de aroma’s die gist produceert zijn niet voor ons maar voor vliegen bedoeld. Vijf weetjes over gist, geserveerd door gistexpert Stijn Mertens van VIB en KU Leuven.
Gisten kunnen veel meer dan brood en bier maken
Brood, bier, chocolade, yoghurt… Allemaal zaken die we hebben dankzij gist. Waar kunnen we gist nog voor gebruiken? Ruben Wauters van VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie vertelt het ons.
Kan de wetenschap ons bier nog beter maken?
Gistexpert Stijn Mertens (VIB en KU Leuven) kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. In deze podcast vertelt hij welke rol gist in het brouwproces heeft, hoe je een "supergist" kweekt en waarom het zo moeilijk is om alcoholvrij bier te brouwen.
Synthetische bakkersgist weer stapje dichterbij
Een internationaal team van genetici is erin geslaagd vijf van de zestien chromosomen van een gistcel volledig kunstmatig in het lab te fabriceren.