bloed
Tien feiten en fabels over bloed doneren
Is bloed doneren belastend voor je lichaam? En mag je doneren tijdens je menstruatie? Voor Wereld Bloeddonordag zetten we tien feiten en fabels op een rij.
Op zoek naar een medicijn tegen levensbedreigende schimmelinfecties
Een banale schimmelinfectie kan fataal aflopen als die in je bloedbaan geraakt. Als dat gebeurt, heb je 1 kans op 2 om te overleven. Jana Nysten (KU Leuven - FWO) zoekt naar een medicijn tegen zo'n ernstige infecties. Zit ze op het juiste (schimmel)spoor?
Is bloedgroep O een lekkernij in de muggenwereld?
Sommige mensen worden vaker door muggen gebeten dan anderen. Ligt het misschien aan de bloedgroep?
Een korte geschiedenis van het antitrombosemiddel rt-PA
In deze historische rubriek geeft blogger Gael een summier overzicht van de werking van recombinant tissue-type plasminogen activator (rt-PA). rt-PA is een wereldwijd gebruikt antitrombosemiddel mede ontwikkeld door de Belgische professor Désiré Collen.
Covid-19 behandelen met bloedplasma: een goed idee?
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit heeft het behandelen van covid-19 met bloedplasma versneld goedgekeurd. Longarts Bart Lambrecht (UGent) is geen voorstander van de behandeling: ‘Soms kan het meer kwaad dan goed doen’.
Draait het plasma-onderzoek voor covid-patiënten op niets uit?
Bloedplasma van genezen personen moest fungeren als een soort levend medicijn voor ernstig zieke covid-patiënten. Drie maanden na aanvang is het spraakmakende onderzoek naar de toediening van bloedplasma echter weer stilgelegd.
Kan het bloed van corona-overlevenden levens redden?
New Yorkse onderzoekers hopen dat plasma rijk aan antilichamen patiënten kan weghouden van de intensieve zorgafdeling.
‘Nepeiwit’ trekt ijzermetabolisme weer op gang
Bij ziekten zoals bloedarmoede of taaislijmziekte is het ijzermetabolisme verstoord. Een ijzerbindende molecule kan de taak van de falende transporteiwitten overnemen.
Moet ook “afvalbloed” richting ons bord?
Een groot deel van het dierlijke bloed in slachthuizen wordt als afval afgevoerd. ‘Verkwisting van een voedingsproduct met een hoge eiwitwaarde’ zeggen Ierse onderzoekers.