zeewier
Zeewier een hype? Europeanen aten het achtduizend jaar geleden al
Van burger tot algenshake: zeewier is hip. Toch werd het in Europa tot voor kort als armeluisvoedsel beschouwd. Dat is niet altijd zo geweest, blijkt uit nieuw archeologisch onderzoek.
De zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen
Onze voeding drukt haar stempel op milieu en natuur. De stikstofproblematiek warmt de gemoederen in België en Nederland op, en de CO2-emissies doen hetzelfde met het klimaat. Zowel Europa als Vlaanderen wil een eiwitshift op ons bord.
Zinkend zeewier neemt broeikasgassen mee de diepte in
Zeewier is een belangrijke opslagplek van broeikasgassen, omdat het koolstof uit de atmosfeer vastlegt, naar grote dieptes zakt en daar blijft liggen. Deze functie van macro-algen werd tot nu over het hoofd gezien.
Zeewier remt mogelijk alzheimer af
Alzheimer wordt veroorzaakt door de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen. Testen bij muizen met alzheimer laten zien dat het eten van een Aziatisch zeewier (Sargassum fusiforme) die afzetting tot tachtig procent vermindert.
Mosbol drijft bij dag, zinkt bij nacht
De ‘zeewierbollen’ creëren een zuurstofmantel rond zich die hen drijvende houdt.
Van groen water naar groene grondstof
Wist je dat micro-algen geschikte bouwstenen zijn voor allerlei alledaagse producten? Aan de KULAK onderzoekt Ann Verfaillie hoe je deze groene bouwstenen efficiënt kan oogsten!
Zeewier, onbekend maar niet onbemind
Voedingsproducten die zeewier bevatten, kopen we liever. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.
Biogas uit zeewier
Zeewier kennen we als dat vervelende spul dat tussen je tenen zit als je op het strand loopt. Maar dit bruine goedje blijkt prima geschikt als bron van biogas.
Superfood wordt supergeleider
Nanobuizen op basis van algen in plaats van koolstof kunnen gebruikt worden in batterijen, brandstofcellen en geleiders.