werk
'Plots zat ik een jaar thuis': langdurige werkloosheid ontrafeld
In Vlaanderen is ruim de helft van de werkzoekenden langer dan één jaar op zoek naar werk. Hoe komt het dat deze groep ondanks de vele vacatures de weg naar de arbeidsmarkt niet lijkt te vinden?
Neo-luddieten, verenig u!
De legende gaat dat telkens als iemand het woord ‘luddiet’ hardop zegt, ergens in Silicon Valley een tech-entrepreneur wakker schiet, badend in het zweet. Of zou het kunnen dat deze historische verzetsgroepering misbegrepen wordt, en dat we nog iets van hen kunnen leren over onze eigen rol in de toekomst van werk?
Zoek niet naar je roeping, zoek zinvol werk
Mensen die iets zinvols willen doen, slagen makkelijker dan degenen die een passie willen vervullen.
Zes vragen en antwoorden over pesten op het werk
Wat zijn de gevolgen van pesten op het werk? En wat kunnen werkgevers doen? Expert Guy Notelaers legt het uit.
Wat kunnen we doen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt?
Vijftigplussers en Vlamingen met een migratieachtergrond kan de moed snel in de schoenen zakken als ze een baan moeten vinden. Ze worden vaak niet eens uitgenodigd voor een eerste gesprek. Hoe komt dat? En wat doen we daaraan? Arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent) legt de vinger op de wonde in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
Wat als thuiswerk een blijver wordt?
Wat zijn de voordelen van thuiswerk? Wat zijn de valkuilen? Wat hebben we nodig om ons goed te voelen als we van huis uit werken? Wat is de ideale verhouding tussen thuiswerk en kantoor? Professor Elke Van Hoof (VUB en Huis voor Veerkracht) deelt in deze podcast inzichten uit haar laatste boek Eerste hulp bij thuiswerken.
De voordelen van thuiswerk
Voor velen hoort thuiswerken bij het 'nieuwe normaal'. Thuiswerken heeft meer voordelen dan alleen het indammen van het coronavirus. Met de juiste aanpak kan thuiswerk zowel de winstcijfers als de werknemers ten goede komen.
Zes vragen en antwoorden over burn-out
Psycholoog Steffie Desart (KU Leuven) legt uit hoe je een burn-out herkent en hoe je er het best mee omgaat.
Hoe herken je de signalen van een burn-out?
Wat is een burn-out eigenlijk? Is het meer dan een ‘modewoord’ voor een depressie of oververmoeidheid? En hoe vermijd je dat het zover komt? Ik vraag het aan psycholoog Steffie Desart van de KU Leuven.