ecologie
Hoe mijnafval een tweede leven te geven
Mijnbouw produceert veel afval. In al dat mijnafval zijn vaak nog waardevolle metalen te vinden. Aan VITO onderzoekt Nor Kamariah nieuwe methodes om die overgebleven metalen te recupereren en die mijnresiduen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan worden gerecycleerd tot bouwmateriaal.
Honderden skeletten hyenawelpjes in Waalse grot
Het opvallend hoge aantal welpenfossielen wijst erop dat de Marie-Jeannegrot bij Dinant zo’n 45.000 jaar geleden als kraamkamer werd gebruikt, en ook dat broers en zussen elkaar doodden om te overleven in tijden van voedselschaarste. De ecologische druk moet voor de grottenhyena groot geweest zijn toen.
Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen
Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen.
Populatie oostelijke chimpansees ontdekt in afgelegen Congolese bergwouden
Een Belgisch-Congolees onderzoeksteam heeft een populatie van oostelijke chimpansees ontdekt in Democratische Republiek Congo. De chimpansees overleven er in kleine stukken bergwoud.
Bultrugwalvissen migreren wellicht verder dan oorspronkelijk verwacht
Mariene biologe Joëlle bestudeert de migratie van bultrugwalvissen in Nicaragua. Via haar burgerwetenschapsproject met de lokale bevolking doet ze een verbijsterende ontdekking.
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wereldwijd zijn één miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Waarom gaat het zo slecht met onze biodiversiteit? Hoe erg is dat, en kunnen we het tij nog keren? Hilde Eggermont, coördinator van het Belgische Platform voor Biodiversiteit, geeft antwoord.
Groepswerk zonder groep
De derde graad komt dit jaar met ferme complicaties. Het uitvoeren van een onderzoekscompetentie in groep, is een extra uitdaging geworden.
Groen of goedkoop? Waarom niet beide?
Producten met een eco-label zijn vaak duurder dan standaardproducten. Daar wil bio-ingenieur Sven Dierickx wat aan doen: hij gebruikt gist uit hommelhoning om milieuvriendelijke én goedkope detergent te maken.
Roofdieren volgen om ecosystemen in Zuidelijke Oceaan te beschermen
Een internationale groep wetenschappers heeft de ‘hotspots’ van biodiversiteit in kaart gebracht in de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica. De onderzoekers deden dat door verplaatsingsgegevens van 17 soorten roofdieren – meer dan 4000 individuen die elektronisch waren gemerkt – samen te brengen.