migraine
Waarom krijg je migraine?
Uit onderzoek bij muizen blijkt dat er een signaalroute bestaat tussen de hersenen en het perifere zenuwstelsel die het verband tussen een migraine-aura en hoofdpijn zou kunnen verklaren.
Patiënten met migraine of clusterhoofdpijn voelen zich vaak onbegrepen
In augustus voerde onderzoeksbureau iVOX een online onderzoek uit bij duizend Vlamingen over migraine en clusterhoofdpijn. Wij pikten er enkele resultaten uit.
Nieuwe remedies tegen migraine en clusterhoofdpijn
Uit een Nederlands en een Amerikaans onderzoek blijkt dat de middelen helpen tegen de verschillende vormen van hoofdpijn.
'Migraine is meer dan gewoon wat hoofdpijn'
Migraine is een miskende en onderschatte aandoening. Zelfs dokters weten er niet altijd het fijne van, met verkeerde diagnoses en medicatie als gevolg – tot zelfs volstrekt nutteloze operaties. 'Je moet je persoonlijke triggers leren herkennen die je migraine uitlokken', zegt neuroloog Anneke Govaerts.
Welke triggers zorgen voor een migraineaanval?
Een groot deel van de migrainelijders weet niet waar de hoofdpijn steeds vandaan komt. Neuroloog Jan Versijpt vindt dat niet zo gek. ‘Veel patiënten denken dat bijvoorbeeld fel licht of chocolade migraine uitlokt. Maar voor veel van die triggers bestaat helemaal geen wetenschappelijk bewijs.’
Nieuwe middelen tegen migraine
Er zitten nieuwe medicijnen in de pijplijn die je misschien voorgoed van de splijtende hoofdpijn afhelpen.
Hoofdpijn of migraine?
Een op de drie personen die last denkt te hebben van hoofdpijn, kampt in werkelijkheid met migraine.