hormonen
Word je depressief van de pil?
Veel vrouwen voelen een impact van de pil. Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht) onderzocht de mentale effecten van de anticonceptiepil. ‘Nee, niet iedereen wordt er depressief van, en het is niet slecht voor je libido.’
Dit hormoon kan helpen tegen botontkalking
Een nieuw ontdekt hormoon dat de botten van vrouwen die borstvoeding geven sterk houdt, kan helpen bij het genezen van botbreuken en bij de behandeling van osteoporose.
De pil ligt onder vuur. Zijn de twijfels terecht?
Steeds meer vrouwen hebben twijfels over de pil. Is die bezorgdheid terecht? En hoe werkt de pil eigenlijk?
Kan hormoontherapie zwangerschapsmisselijkheid voorkomen?
Zeven op tien vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid. Hoewel dat waarschijnlijk altijd al zo geweest is, hebben onderzoekers pas onlangs een mogelijke oorzaak gevonden. Het hormoon GDF15 zou een belangrijke rol spelen.
Is de overgang een carrièrekiller? ‘Soms ben ik heel vergeetachtig en kan ik niet helder denken’
De overgang heeft meer impact dan een opvlieger nu en dan. Zo zou een op de drie vrouwen zich door overgangsklachten beperkt voelen op het werk, schrijft Eos Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel in haar boek F*ck de menopauze. Een exclusieve voorpublicatie.
‘Veel vrouwen met mentale klachten denken niet aan de overgang. Ze menen dat er iets anders scheelt’
De overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar is voor veel vrouwen een rollercoaster. Eos-journalist Liesbeth Gijsel schreef een boek over alles wat je maar beter kunt weten en misschien niet durfde te vragen over de gevolgen van de pijlsnelle terugval van oestrogeen.
Een hormonale work-out: werkt dat?
Op sociale media wordt reclame gemaakt voor zogenaamde hormonal home workouts. Die work-outs zouden hormonen, zoals testosteron, optimaal verhogen en daardoor betere resultaten opleveren dan andere work-outs. Klopt dat?
Kouder klimaat, complexere samenlevingen
Primaten in koudere delen van de wereld leven samen in meer complexe sociale structuren. Dat is een indirect gevolg van evolutionaire aanpassingen aan hardere leefomstandigheden.
Minder hormonen, even werkzaam
Volgens nieuw onderzoek op basis van computermodellen kan de hoeveelheid hormonen in gewone anticonceptiemiddelen met 92 procent omlaag en toch de eisprong onderdrukken.