epigenetica
Een fitter lichaam is ook meetbaar jonger
Een half jaar uithoudingstraining laat je epigenetische leeftijd - het tempo waarin je veroudert - dalen met 7,7 maanden en verjongt de slagaders met 3,6 jaar. Hoe zit dat?
Verhoogt medisch begeleide voortplanting het risico op kanker?
Een nieuwe studie zou aantonen dat kinderen die geboren worden na medisch begeleide voortplanting een verhoogd risico op leukemie hebben. Moeten we ons zorgen maken? Prof. Christophe Blockeel, Afdelingshoofd van Brussels IVF, het Centrum van Reproductieve Geneeskunde (UZ Brussel), licht de bevindingen toe.
Dyslexie en genen: nature en nurture
Als het gaat over dyslexie, wordt er vaak over een familierisico gesproken. Wie een ouder heeft met dyslexie, heeft meer kans om zelf ook dyslexie te ontwikkelen. Maar hoe zit dat precies? Zit dyslexie in de genen of ligt het aan de opvoeding?
Fysiek fitter, biologisch jonger? ‘Tijd voor een reality check’
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.
Is een fitter lichaam ook meetbaar jonger?
Heeft je lichaam een epigenetische klok waaraan je kan zien hoe snel je veroudert? En kan een relatief korte intensieve levensstijlinterventie die meetbaar beïnvloeden?
Goed begonnen is gigantisch gewonnen: waarom de eerste duizend dagen van een kind zo belangrijk zijn
Niet alle pasgeborenen zijn biologisch even oud. Schadelijke factoren waaraan baby’s in de eerste duizend dagen van hun leven worden blootgesteld, hebben een negatieve impact op hun normale ontwikkeling.
Fysieke inspanning houdt de spieren jong, tot in de genen
Fysieke training op latere leeftijd levert een hele rits aan gezondheidsvoordelen op. Nu blijkt beweging ook onze epigenetische klok terug te draaien.
Mutaties ontstaan mogelijk niet toevallig
Een belangrijk uitgangspunt in de biologie is wellicht fout: niet alleen natuurlijke selectie beslist waar mutaties optreden. Door bepaalde genen stabieler te maken, heeft ook de epigenetica daar invloed op.
Kruipt de buurt waarin je opgroeit echt onder je huid?
Kinderen die hun jeugd doorbrengen in achterstandswijken kampen als volwassenen vaker met gezondheidsproblemen. Nu blijkt dat de buurt waarin je opgroeit ook verantwoordelijk is voor verschillen in het epigenoom, het geheel aan eiwitten en andere moleculen dat de werking van de genen reguleert. Hoe zit dat?