spinnen
Spin schiet web af om prooi te vangen
Het moeraspareltje (Theridiosoma gemmosum) gebruikt een bijzondere jachttechniek. Ze gebruiken hun web als een katapult om insecten die voorbij vliegen uit de lucht te plukken.
Nieuwe behandeling in zicht voor beet van zwarte weduwe
Wetenschappers ontwikkelen volledig menselijke antilichamen die de giftige stoffen van de Europese zwarte weduwe kunnen neutraliseren, zonder bijwerkingen.
Spinnen zijn misschien wel banger voor jou dan jij voor hen
Spinnen hebben creatieve strategieën ontwikkeld om te kunnen overleven in leefgebieden over de hele wereld. Het enige wat niet lijkt te lukken, is het charmeren van de mens.
Ook springspinnen hebben wellicht een REM-slaap: ‘Het zou me niet verbazen als ze kunnen dromen’
Springspinnen bewegen tijdens hun slaap op een manier die doet denken aan de REM-slaap bij andere dieren. Die bevinding suggereert dat dromen misschien wel veel meer voorkomt in het dierenrijk dan tot nu toe werd gedacht.
Supergen maakt van spin een machoman
Biologen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. De studie toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.
'Laat spinnen in je huis leven'
Hoewel het vaak een hopeloze opdracht lijkt, probeert spinnenexpert Koen Van Keer mensen te overtuigen om spinnen in hun huis te laten leven. ‘Je hoeft ze niet te vrezen, ze houden zichzelf in evenwicht en ze verlossen je huis van insecten die wel schadelijk kunnen zijn.'
Ontdek de wildernis in je huis
In elk huis houden zich honderden fascinerende wezens op. Velen van hen blijven voor het grootste deel van de tijd aan het menselijke oog onttrokken. Tijd om daar verandering in te brengen.
Spinnenbrein steekt geen poot uit
Een beter inzicht in de semiautomatische manier waarop spinnen hun web bouwen kan leiden tot efficiëntere robots.
Zeg niet zomaar kannibaal tegen de Gevorkte spinneneter
84 spinnendeskundigen uit 27 Europese landen hebben de Gevorkte spinneneter (Ero furcata) verkozen tot Europese spin van het jaar 2021. Zoals haar naam doet vermoeden, voedt de Gevorkte spinneneter zich enkel met andere spinnen. Toch is ze geen kannibaal, want ze spaart haar eigen soortgenoten.