Racisme
Eos Wetenschap publiceert geregeld over ongelijkheid en discriminatie, of over het mechanisme achter structureel racisme. In de nasleep van de Black Lives Matter-beweging en de wereldwijde protesten brengen we voor de lezer oudere en nieuwe artikelen, opinies en blogs over discriminatie en racisme samen op deze pagina. In België is wetenschap een uitgesproken wit bastion. En dat geldt ook voor de ‘vertalers’ van die kennis, de wetenschapsjournalisten en -communicators. De redactie van Eos Wetenschap is zich bewust van deze situatie en de mogelijke invloed die ze kan hebben op de keuze van onderwerpen of thema’s.
Gerelateerde onderwerpen:
RacismeWat fobieën ons leren over racisme
Professor psychologie Bram Vervliet (KU Leuven) legt uit waar angst voor spinnen en andere gevaarlijke dieren vandaan komt. Hij ziet ook hoe hedendaags racisme gelijkenissen vertoont met angst voor spinnen en wat we eraan kunnen doen.
‘Rassen bestaan niet. Toch moeten artsen soms ingeven tot welk ‘ras’ hun patiënt behoort’
Mensen met een migratieachtergrond hebben gemiddeld gezien een slechtere gezondheid dan Vlamingen die al generaties lang hier wonen. Daar zijn allerlei redenen voor, zegt Alana Helberg-Proctor. ‘We moeten verder kijken dan huidskleur of herkomst.’ Een gesprek over gemiste diagnoses, corona en de standaard man.
Wetenschappelijk racisme
Hoewel het concept ras zijn wetenschappelijke betekenis verloren heeft, wordt het in de praktijk al dan niet bewust nog steeds gebruikt om te discrimineren.
“Kinderen zijn niet kleurenblind”
Een kleuter ziet geen verschillen, het is maar als ouders erover gaan praten dat racisme ontstaat. Dat is een fout denkbeeld, stelt Judi Mesman. “Kinderen zien wel degelijk dat sommige mensen er heel anders uitzien dan zijzelf. Als je daar als ouder nooit over praat, dan kweek je pas vooroordelen.”
Mag ik nog trots zijn?
Trots op je Afrikaanse roots? Goed zo! Maar trots zijn op je witte huidskleur doet wenkbrauwen fronsen. Waarom lokt dezelfde emotie zo’n uiteenlopende reacties uit? Filosofisch onderzoek vindt het antwoord in het doel van trots: ben ik meer dan jij of ben ik even veel?
Hollywoodagent moordt meer dan alle schurken samen
Wat als de held in een film steeds meer op een schurk begint te lijken? Politiefilms verheerlijken vaak het buitensporig geweld van hun hoofdpersonages, zo blijkt uit mijn onderzoek als filmwetenschapper. Dat leidt tot een moreel rookgordijn dat niet losstaat van de problemen die Black Lives Matter en Defund de Police aankaarten.
Zijn we allemaal racisten?
Racisme is terug van nooit weggeweest. Op straat, in de media, in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Ook in ons? Racisme gaat altijd over de ander – maar is het ook altijd iets van de ander? Of zijn wij zelf allemaal racisten?
‘Racisme is niét natuurlijk’
Onze huid bepaalt wie we zijn en dat geldt sinds de 18de eeuw, toen het racisme zijn filosofische grondvesten kreeg. ‘Met de ontrafeling van het menselijk genoom duikt een nieuw soort wetenschappelijk racisme op’, waarschuwt antropoloog Nina Jablonski.
Mijn zoektocht naar de oorsprong van racisme
Blogger Hannelore Prinsen is lang blind geweest voor het racisme waarmee veel mensen te maken krijgen. In navolging van #EducateYourself verdiepte ze zich in de oorsprong ervan, maar dat is nog lang niet genoeg.