mens en samenleving
‘Dit virus zette een vergrootglas op wat eerder al fout liep’
Welke lessen kunnen we trekken uit de pandemie die de wereld al bijna twee jaar in een wurggreep houdt? Samen met een transdisciplinair team formuleert epidemioloog Anne-Mieke Vandamme daar een antwoord op. ‘We kijken veel verder dan de lichamelijke gezondheid van de bevolking.’
Betrek ook mentale en sociale aspecten bij het coronabeleid
Het draagvlak bij de bevolking voor de coronamaatregelen ebt weg. Een bredere invulling van wat we onder volksgezondheid verstaan, kan het tij doen keren. Want als we niet alleen de fysieke maar ook de sociale en mentale aspecten van onze gezondheid meenemen in het huidige afwegingskader, voeren we een eerlijker debat waarin meer mensen zich gehoord voelen.
Waar komt de babybust vandaan?
In het begin van de pandemie hoorden we de rooskleurige voorspelling dat we de solidariteit en liefde zouden terugvinden, met een babyboom tot gevolg. Nu blijkt dat er eerder minder dan meer baby's worden geboren. Hoe komt dat?
Diversiteit: verrijkend of beangstigend?
Diversiteit maakt veel mensen gelukkiger: we kunnen openlijk onszelf zijn. Tegelijk is al die diversiteit verwarrend, en voor sommigen ook beangstigend. De vraag van één miljoen: hoe neem je de angst en onzekerheid serieus zonder de maatschappij te verscheuren?
De mens is een sociaal dier
Of je nu introvert of extravert bent, net zoals iedereen ben je een sociaal wezen. Het groepsleven biedt evolutionair gezien dan ook veel voordelen, net zoals seks. Toch is seks niet alleen goed voor het doorgeven van je genen, maar heb je er als individu ook profijt van.
Het DNA van samenlevingen
Samenwerking is een fundamentele eigenschap van de mens die in de sociale wetenschappen en in de media nog te weinig belicht wordt, betoogt Yale-professor Nicholas Christakis in Het goede in de mens.
Zijn we wel klaar om op Mars te gaan wonen?
De ruimte was nog nooit zo dichtbij. Virgin Galactic staat op het punt om als eerste ruimtevaartmaatschappij mensen via een ruimtesprong in een recordtijd naar een andere plaats op aarde te brengen. Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil in 2021 drie burgers naar het ruimtestation ISS brengen. En volgens CEO Elon Musk is dit nog maar het begin. Hij hoopt tegen 2050 menselijke kolonies op Mars te vestigen. Maar zijn we wel klaar voor zo’n ingrijpende uitbreiding van onze habitat?
Microkredieten in Zuid-Afrika: zegen of zorg?
Met microkredieten willen organisaties in Zuid-Afrika armoede bestrijden. Ze verstrekken leningen om ondernemerschap te stimuleren. Maar in de praktijk gebruiken klanten het geld vaak voor andere doeleinden. Soms met meer armoede tot gevolg.