biochemie
Van plantenafval naar biobrandstof
Bio-ethanol wordt gezien als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Alleen is er een nadeel: bio-ethanol wordt gemaakt uit eetbare gewassen. Zo creëer je een competitie tussen voedselvoorziening en brandstofproductie. Hoe lossen we dat op?
Hoe de samenstelling van je fruitschaal het rijpingsproces beïnvloedt
Alom frustratie als je fruitmand van de éne op de andere dag verandert in een onaantrekkelijke hoop overrijpe vruchten! Had je dit kunnen voorkomen? Misschien wel, als je de schuldige vroeger gevonden had! Alles draait om het gas 'ethyleen'.
Kweek eens een lamp
Bacteriën en schimmels evolueerden de voorbije decennia van ongewenst naar onmisbaar. Ze zuiveren ons water, produceren medicijnen en maken voedsel, zoals de vleesvervanger Quorn. Hun repertoire reikt nog veel verder. Ze kunnen ook materialen met unieke eigenschappen voor ons maken.
Bacterie gebruikt kaliumcyanide om vijanden te neutraliseren
Cyaankali is een bijzonder effectief (en daardoor berucht) gif.
Zouttolerante gewassen: quinoa toont de weg
Hoewel de plant oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt, is quinoa bijzonder goed bestand tegen zilte bodems. Het moleculaire systeem dat de plant beschermt tegen die ‘zoutstress’, is nu ontrafeld.
Kunstmatig huidpigment ziet het licht
Wetenschappers hebben het natuurlijke pigment melanine nagebootst in een nieuw synthetisch materiaal. Bijzonder: het materiaal kan alle bestaande menselijke huidskleuren aannemen.
Prothesen verbinden met ‘tekencement’
Teken staan erom bekend dat ze zeer moeilijk loslaten eens ze zich verankerd hebben in onze huid. Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze dat doen, en ze hebben al plannen om de ‘tekencement’ te gaan namaken.
Kouder, maar niet trager
Enzymen zetten biochemische reacties in gang. Dat kunnen ze even goed in koude als in warme omgevingen.
Vincent Stevens wint EOS-scriptieprijs 2016
Hij onderzocht luchtzuiverende bacteriën.