nanodeeltjes
Individuele lichtdeeltjes verraden hoe nanovloeistof vloeit
Zwitserse onderzoekers zijn erin geslaagd om individuele vloeistofpartikels voor het eerst in real time te volgen. En dat kan nuttig zijn voor toepassingen in onder meer de microbiologie.
‘Met nanodeeltjes kunnen we diagnoses vervroegen en behandelingen vooruithelpen’
Nanodeeltjes zorgen voor de kleurenpracht in middeleeuwse glas-in-loodvensters, maar ze verkleuren ook het streepje op je covidtest. Ze vormen mogelijk ook de basis voor revolutionair nieuwe medische behandelingen. Dat staken we op uit ons gesprek met Luis Liz-Marzán, scheikundige, nanodeeltjesexpert en kersvers eredoctor aan de UAntwerpen.
Immuuncellen krijgen training tegen tumors
Tumors kunnen immuuncellen ‘hacken’ om te helpen bij hun verspreiding. Door nanodeeltjes in die cellen binnen te smokkelen, maakten onderzoekers dat proces ongedaan.
Klein maar fijn: de belofte van nanomedicijnen
Nanomedicijnen bieden heel veel voordelen in vergelijking met conventionele medicijnen, zoals het gericht kunnen behandelen van kankergezwellen zonder de omliggende gezonde cellen te beschadigen. Maar zelfs op kleine schaal wachten nog heel wat grote uitdagingen.
Tumor de baas met nieuwe beeldvormingstechniek
Kleine magneetjes in het lichaam helpen bij de diagnose en behandeling van tumoren. De medische zorg op maat heeft minder neveneffecten.
Dankzij smaakneutrale nanovezels van bananen smelt ons ijsje minder snel
Door kleine vezels uit de bananenplant aan het ijs toe te voegen, gaat het pas na langere tijd druppen.
‘Koolstofnanobuizen mogelijk even gevaarlijk als asbest’
Nanotechnologie opent de deur naar allerlei wondermaterialen en -toepassingen. De ‘moleculaire vezels’ kunnen ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Op zoek naar goedkope katalysatoren
De industriële organische chemie staat of valt bij de beschikbaarheid van efficiënte, maar betaalbare katalysatoren. Steeds vaker worden daarvoor nanodeeltjes gebruikt.