neurowetenschappen
Een totaal nieuwe manier om ziektes aan te pakken met Aelin
VIB-onderzoekers die het samenklitten van eiwitten bestuderen draaiden de spelregels om en ontwikkelden zo een compleet nieuwe aanpak om tal van ziektes te bestrijden
Çagatay Aydin en Marie Mulier, twee jonge hersenonderzoekers met een missie
In dit dubbelinterview met onderzoekers Çagatay Aydin (NERF) en Marie Mulier (NERF / VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek) hebben we het over nieuwe technologieën en de unieke kijk die ze ons bieden op het brein. Een verhaal over twee doorzetters met een passie voor technologische innovatie.
Basis voor nieuwe therapieën voor ALS en fronto-temporale dementie ontdekt
Een Leuvens onderzoeksteam heeft eiwitten ontdekt die een rol spelen in ALS en fronto-temporale dementie. De bevinding kan de basis vormen voor nieuwe therapieën voor die ziektes.
Neurowetenschappen voor, met, en door patiënten
Over hoe patiënten veel meer zijn dan de uiteindelijke doelgroep van wetenschappelijk onderzoek.
Hersenen onder de loep
Wetenschappers aan drie VIB-onderzoekscentra bestuderen ons meest raadselachtige orgaan: het brein.
Hoe een Afrikaanse vis hersenschade op oudere leeftijd kan helpen herstellen
Wat als je hersenen bij hersenschade vanzelf helemaal zouden genezen? Science fiction? Niet voor de Afrikaanse turquoise killivis. Neurowetenschapper Valerie Mariën (KU Leuven) zoekt uit hoe deze merkwaardige vis zijn brein weet te herstellen, in de hoop in de toekomst zo ook mensen met hersenschade te kunnen helpen.
Goede eigenschappen van een kwaadaardige hersentumor
Wie gediagnosticeerd wordt met de kwaadaardige hersentumor glioblastoom heeft gemiddeld nog zo'n 15 maanden te leven. Maar waarom slaagt een kleine groep mensen er dan in om meer dan 10 jaar te overleven? En kunnen we door dat te ontrafelen alle patiënten helpen? Dat onderzoekt Brecht Decraene (UZ Leuven - KU Leuven).
Dyslexie tegengaan met luisterverhalen
Hoorproblemen spelen een belangrijke rol bij dyslexie. Met aangepaste luisterverhalen voor kleuters willen Shauni Van Herck (KU Leuven) en haar collega's hoorproblemen aanpakken in de hoop zo dyslexie bij sommige kinderen te voorkomen.
Neuronen maken kabaal
Hoe communiceren de neuronen in onze hersenen met elkaar? Agoriaprijswinnares Hannah Pinson (VUB) onderzocht het in het MIT in Boston. Dat deed ze niet door levende hersenen te bestuderen, maar door een netwerk van gekweekte hersencellen op een supergevoelige sensor te plaatsen. Het doel van dit onderzoek: slimmere artificiële intelligentie.