verkoudheid
Hoe ontstaan verkoudheid en griep?
Hoesten, niezen, snotteren en hoofdpijn. Je kent de symptomen wel. Maar wat ging eraan vooraf? Hoe loop je een verkoudheid of griep op? En waarom ontstaan die symptomen? Steven Callens, specialist infectieziektes in het UZ Gent, geeft antwoord.
Verkoudheidsvirussen maken sommigen immuun voor covid-19
Een studie werpt nieuw licht op de vraag waarom sommige mensen geen covid-19 krijgen, ook niet als ze samenleven met iemand die besmet is. De proefpersonen bleken een verhoogd aantal T-cellen te hebben, dat zijn afweercellen die deel uitmaken van onze immuniteit, vermoedelijk door een eerdere infectie met een eenvoudig verkoudheidsvirus.
Moet je je laten testen op covid-19 als je verkouden bent?
Elk najaar worden huisartsen geconfronteerd met een toename van virale infecties. De komende maanden zullen veel mensen een verkoudheid krijgen. Het onderscheid tussen een gewone verkoudheid en covid-19 is echter niet altijd duidelijk. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je je laten testen?
Verkoudheidsvirus voorkomt infectie met griepvirus
Een doodnormale verkoudheid kan ervoor zorgen dat je niet geïnfecteerd raakt met het ernstigere griepvirus.
Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?
Op het internet circuleren tal van middeltjes die zouden helpen tegen een verkoudheid. Welke adviezen doen wat ze beloven, en welke niet? We vroegen het aan viroloog Johan Neyts van de KU Leuven.
Waarom bestaat er geen medicijn tegen verkoudheid?
Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord in onze podcast.
Helpt een halve ui op je nachtkastje tegen een verkoudheid?
Uien geven niet alleen smaak aan je eten, ze zijn volgens sommigen ook een echt wondermiddel als je verkouden bent. Al bij de oude Grieken stonden uien bekend als redmiddel om lucht te zuiveren.
Nieuwe molecule houdt verkoudheid tegen
De kracht van de molecule is dat ze ingrijpt op menselijke cellen, en niet op de ziekmakende virussen zelf.
Mannen voelen zich dus echt wel zieker dan vrouwen als ze verkouden zijn
Van mannen die verkouden zijn, wordt wel eens gezegd dat ze de ernst van de symptomen overdrijven. Wetenschappers geven de mannen nu gelijk: ze hebben een zwakker immuunsysteem.