luchtkwaliteit
'Uiteindelijk moeten we stoppen met dingen te verbranden'
Ongeveer de helft van alle fijnstof komt van houtkachels, dat leert een onderzoek door burgerwetenschappers in het Nederlandse stadje 's-Gravenpolder. Hun metingen beperken zich tot de wintermaanden in een buurt waar relatief veel hout gestookt wordt, te beperkt dus voor algemene conclusies. Maar dat hout stoken een grote impact heeft op de luchtkwaliteit is wel degelijk zo.
Zo bereiken ingeademde giftige stoffen het brein
Het inademen van vervuilde lucht kan ertoe leiden dat giftige deeltjes via de bloedbaan van de longen naar de hersenen worden getransporteerd. En dat draagt mogelijk bij aan het ontstaan van hersenaandoeningen en neurologische schade.
'Kook elektrisch en vervang kaarsen door ledkaarsjes'
Ook binnenshuis worden we blootgesteld aan fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Experts waarschuwen voor de gezondheidseffecten van fijnstof in huis.
Een spons om klimaatverandering tegen te gaan
Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen? VITO-onderzoeker Yoran De Vos maakt 3D-geprinte structuren uit poreuze materialen om CO2 uit de lucht te filteren. Dankzij het 3D-design worden de poriën optimaal benut om zoveel mogelijk CO2 te absorberen, met zo min mogelijk energie.
Nieuwe methode om ventilatie te meten
De covid-19-pandemie heeft ons het belang doen inzien om binnen te ventileren. Maar voor het meten van de luchtkwaliteit en het ventilatieniveau in gebouwen is vaak ingewikkelde en dure apparatuur nodig. Met de 'tracer gas test' ontwikkelt Sarah Lima Paralovo (Universiteit Gent - VITO) een eenvoudige methode om ventilatie te meten.
Hoe vochtiger de lucht, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting?
Als de lucht vochtiger is, vallen speekseldruppels sneller op de grond en geraakt het virus minder ver. Daardoor zou de kans op een besmetting met het coronavirus verminderen. Klopt dat?
Volle vliegtuigen, lege zalen: is vliegen echt veiliger dan naar het theater gaan?
Nu de grenzen open zijn, mogen we weer urenlang hutjemutje in een vliegtuig zitten om op vakantie te gaan. Wanneer de theaters binnenkort hun deuren openen, moeten we wel afstand houden. Zijn vliegtuigen echt zo ‘coronaproof’ en kunnen we met wat technische aanpassingen ook theaters zo veilig krijgen?
Zo verlaag je je blootstelling aan luchtvervuiling
Elke Belg verliest gemiddeld één gezond levensjaar door luchtvervuiling. Maar slechte lucht is overal, en we moeten blijven ademen. Kunnen we toch iets doen om onze blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen? Evi Dons (UHasselt) geeft antwoord.
Beschermt een mondmasker tegen luchtvervuiling?
Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken. Beschermt zo’n mondmasker je effectief tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord in onze podcast.