vulkaan
Reusachtige vulkaan ontdekt op Mars
Na vijftig jaar onderzoek door ruimtesondes en robotwagentjes zou je denken dat we het oppervlak van buurplaneet Mars wel zo’n beetje kennen. Toch is onlangs een tot dusver onbekende vulkaan ontdekt op de Rode Planeet, met indrukwekkende afmetingen.
Katla: de tikkende tijdbom van IJsland
Afgelopen weekend barstte de vulkaan bij het IJslandse vissersdorpje Grindavik opnieuw uit. Dat is niet zeldzaam: IJsland telt 33 vulkanen waarvan er gemiddeld om de vijf jaar eentje uitbarst. Geen van het dertigtal actieve vulkanen vrezen de IJslanders evenwel meer dan Katla. Het is een kwestie van tijd vooraleer die zich opnieuw roert. Wat staat ons dan te wachten?
Dreigende uitbarsting luidt nieuw vulkanisch tijdperk in op IJsland
Reykjanes, een vulkanisch schiereiland in het westen van IJsland, roert zich. Een reeks aardbevingen wijst op een op til staande uitbarsting en een nieuw vulkanisch tijdperk. De IJslanders zetten zich schrap. ‘Dit is de ernstigste situatie in vijftig jaar.’
Oude radarmetingen wijzen op actieve vulkaan op Venus
Amerikaanse wetenschappers bestudeerden oude radarwaarnemingen van Venus. Daarbij ontdekten ze een krater van bijna twee kilometer in diameter die in acht maanden tijd ingrijpend van vorm en grootte veranderde.
Vulkaanuitbarsting bij Tonga: de krachtigste in dertig jaar
Door de gigantische onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan werd de eilandenstaat Tonga zo goed als afgesneden van de buitenwereld. De eruptie veroorzaakte ook enkele vloedgolven, waarop andere landen in Polynesië een tsunami-alarm afkondigden.
Is Mars nog vulkanisch actief?
Nieuw onderzoek wijst erop dat Mars nog ondergrondse vulkanische activiteit vertoont.
Manen van ijs en vuur
Jupiter heeft ijs- en vuurspuwende manen, die ook nog eens van vorm kunnen veranderen.
Vulkaanuitbarsting doet plankton bloeien
In 2018 verhoogde een vulkaanuitbarsting op Hawaï de toevoer van voedingsstoffen naar het plankton. Die voedingsstoffen kwamen echter niet van de lava zelf.
Schotse vulkaan warmde oerklimaat op
Doordat er tijdens een uitbarsting grote hoeveelheden stof, as en zwavel in de atmosfeer belanden, hebben vulkanen op korte termijn een afkoelend effect. Maar het zijn ook aanzienlijke bronnen van broeikasgassen.