zomer
Waar komt strandzand vandaan?
Strandzand is prachtig. En het is nog mooier als je begrijpt welk verhaal het vertelt over onze planeet.
Nooit meer file aan het damestoilet
Wachtrijen aan vrouwentoiletten zijn altijd langer dan die aan mannentoiletten. Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (UGent) laten zien hoe festivaltoiletten ons kunnen helpen een einde te maken aan deze vrouwonvriendelijke toiletcultuur, met tot 63 % minder file.
Is het slecht om de hele zomer op slippers rond te lopen?
Rondlopen op je slippers is toch o zo gemakkelijk, niet? Je springt er in minder dan een seconde in. Klaar om te gaan! Maar zijn ze wel gezond voor je voeten én voor je rug? Prof.dr. Veerle Segers van de UGent is expert in beweging & sport. Zij vertelt je er alles over.
Wat is UV en waarom is het schadelijk?
De weerman of weervrouw waarschuwt af en toe voor een hoge UV-index. Een hoge dosis UV-straling in de zon is schadelijk voor onder andere onze huid en ogen. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit wat UV is en waarom de straling schadelijk is.
Hoe zoekt een redder naar een drenkeling?
Zoeken naar een drenkeling, is als zoeken naar Wally op een ‘waar-is-Wally'-plaat, maar dan nog moeilijker. In tegenstelling tot Wally weet je bijvoorbeeld niet hoe de drenkeling eruitziet. Bewegingswetenschapper Pieter Vansteenkiste (Universiteit Gent) onderzocht daarom de kijkstrategie van redders.
Drie vragen en antwoorden over de tropische nazomer
De meteorologische herfst is al op 1 september begonnen, maar daar zullen we de komende dagen weinig van merken. Klimaatwetenschapper en weerexpert Samuel Helsen legt uit waar de hoge temperaturen vandaan komen en hoe uitzonderlijk ze zijn.
Maakt een hittegolf ons dommer?
Het kwik loopt de laatste dagen flink op. Heeft die warmte een effect op ons denkvermogen? Worden we minder productief?
Meer stresshormonen in de zomer
In de zomer maakt ons lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan dan in de winter.