bomen
Het belang van bomen in een grootstad
Stad Gent streeft ernaar om in 2030 klimaatrobuust en in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Bomen planten speelt daarbij een grote rol. Studenten journalistiek van de Arteveldehogeschool Gent brachten die vergroening in kaart: welke bomen komen op welke plek, en met welke functie?
Een boomgaard zonder fruit, wat valt daar nu te halen? Maak kennis met de zaadboomgaard!
Als je denkt aan een boomgaard duiken al snel beelden op van prachtige fruitboomgaarden in volle bloei of rijkelijk gevuld met appels of peren. Wist je ook dat er boomgaarden zijn die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn?
Deze prehistorische boom zag eruit als een vreemde flessenborstel
Een bijzonder fossiel leverde een opmerkelijk beeld op van een boom die zo’n 100 miljoen jaar ouder is dan de eerste dinosauriërs.
Zijn haaien echt ouder dan bomen?
‘Er zwommen al haaien in de zee nog voordat de bomen groeiden.’ Dat is een bekend feitje over de geschiedenis van het leven op aarde. Maar klopt het wel?
Kunnen bomen echt samenwerken? Niet iedereen is overtuigd
Sommige bomenexperts beweren dat de houten reuzen samenwerken via een ondergronds schimmelnetwerk. Een nieuwe analyse betoogt dat het bewijs voor zogenaamde mycorrhizale netwerken niet zo sterk is als het populaire verhaal doet vermoeden.
Waarom verliezen bomen hun bladeren?
Waarom vallen de bladeren in de herfst? Waarom verkleuren ze eerst, en waarom zijn sommige bladeren rood, andere geel en nog andere bruin? Hoe eten en drinken bomen? En waar komen ze vandaan? Bio-ingenieur en bomenexpert Jeroen Schreel geeft antwoord in deze aflevering van onze podcast.
Bossen slaan mogelijk minder CO2 op dan gedacht
Wat maakt dat bomen groeien? Fotosynthese, simpel toch? Zo eenduidig is het echter niet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat heeft gevolgen voor modellen die de CO2-opname van bossen in kaart brengen.
Oude, grote bomen brengen je tot rust (en jonge boompjes doen dat veel minder)
In wijken in de stad waar grote bomen staan, gaat minder medicatie over de toonbank. De inwoners lijden er minder aan depressies of hart- en vaatziekten.
Hitte en droogte remmen groei tropische bomen
Weersomstandigheden in het droge seizoen bepalen de omvang van jaarringen bij tropische bomen. Een relatief nat en koel droogteseizoen stimuleert extra groei, en omgekeerd. Dat wijst erop hoe gevoelig tropische wouden zijn voor klimaatschommelingen.