Meer dan zeventig procent van ons energieverbruik komt door verwarming. Hier zijn 10 simpele tips om je huis efficiënter te verwarmen.
1. Gebruik je gordijnen
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers. Let ook eens op of je geen lekken of spleten in je vensters hebt, zodat de warme lucht binnenblijft en de koude lucht buiten blijft. Dit helpt ook condensatie tegen te gaan.
2. Zet timers op je centrale verwarming
Het Centre for Sustainable Energy raadt aan om je boiler te programmeren om de verwarming iets vroeger op te zetten, zo’n 30 minuten voor je ’s morgens opstaat, maar op een lagere temperatuur. Dit is goedkoper dan hem aan te zetten op een hogere temperatuur op het moment dat je hem nodig hebt. Dit komt omdat een boiler aan een constante snelheid opwarmt, of je thermostaat nu op 20°C of 30°C staat. Maar laat de verwarming niet de hele dag op een lage temperatuur staan, want dan betaal je gewoon voor warmte die je niet gebruikt.
3. Beweeg je sofa
Het voelt misschien wel goed om je lievelingszetel voor de radiator te laten staan, maar hij absorbeert de warmte die je huis zou moeten opwarmen. Door je zetel van de radiator weg te halen, kan de warme lucht vrij circuleren. Hetzelfde geldt ook voor je gordijnen en drogende kleren: hou ze weg van de radiator zodat je het meeste uit je warmtebron kan halen.
4. Maximaliseer je isolatie
In een huis gaat 25% van de warmte verloren door het dak. Dit kan opgelost worden door 25 centimeter isolatie te plaatsen in je zolder. Het loont ook de moeite om naar je muren te kijken, want een derde van de warmte verdwijnt in een ongeïsoleerd huis door de muren. Hoewel het niet zo goedkoop is als zolderisolatie, kan je met spouwmuurisolatie besparen op je verwarmingsrekening.
5. Kleed je tank warm aan
Als je een warmwatertank hebt, zorg er dan voor dat hij goed geïsoleerd is. Dit houdt het water langer warm en verlaagt de verwarmingskosten. Zelfs de oude isolatie van je tank vervangen door een betere isolatie helpt om geld te besparen.
6. Zet je thermostaat wat lager
Dit lijkt wat contra-intuïtief, maar laat me uitleggen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadde vroeger een minimumtemperatuur van 21°C aan in de woonkamer, maar in 2014 werd deze richtlijn aangepast naar 18°C. Uit onderzoek blijkt ook dat je je verwarmingsrekening met 10% kan verlagen door je thermostaat 1°C lager te zetten. Hou de temperatuur dus op 18°C, bespaar geld en voorkom de negatieve impact van een koud huis.
7. Blokkeer de tocht
Zelfs een simpele oplossing zoals een zelfgemaakte tochthond houdt de warmte al in je huis. Dit kan je heel goedkoop zelf doen. Een zelfklevende rubberen afdichting rond deuren en ramen is relatief goedkoop en gemakkelijk om te plaatsen. Het is dus de moeite waard om je deuren en ramen af te sluiten voor de winter echt begint.
8. Plaats thermostatische radiatorventielen
Onderzoek aan toont aan dat je veertig procent energie kan besparen tegenover andere huizen als je verwarmingsregelingen en thermostatische radiatorventielen plaatst. Hiermee kan je op voorhand instellen om hoe laat de verwarming aangaat, zodat je alleen energie verbruikt als je het nodig hebt. Nieuwe slimme thermostaten kunnen ook vanop afstand geregeld worden door je smartphone zodat je de verwarming kan opzetten op weg naar huis en het een lekker warm is wanneer je thuiskomt.
9. Upgrade je boiler
Als je boiler meer dan 10 jaar oud is, is het tijd om hem door een efficiënter model te vervangen. Afhankelijk van je oude boiler en je type huis, kan je veel geld besparen met een hoogrendementsketel die minder energie gebruikt om dezelfde warmte te produceren. Als je een nieuwe boiler hebt, heb je er waarschijnlijk ook minder problemen mee tijdens de windermaanden.
10. Weerspiegel de warmte
Radiatorpanelen zijn relatief goedkoop, gemakkelijk om te installeren en zorgen ervoor dat je radiatoren de kamer opwarmen, en niet de muren. Ze werken door de hitte de kamer in te weerspiegelen.