Een kwartsglasplaatje met een dikte van 2 millimeter: meer is niet nodig om de originele Superman-film, goed voor 75,6 GB, op te slaan.
De nieuwe opslagtechnologie, waaraan Microsoft sinds 2017 sleutelt, heet Project Silica. Op termijn moet ze de huidige archiveringsstandaarden vervangen.
De film waarop cineasten hun creaties bijhouden, is gevoelig aan omgevingsfactoren, zoals temperatuur en vocht. Ook tape en harde schijven hebben hun beperkingen. Ze kunnen vrij makkelijk slijten of stuk raken. Het kwartsglas dat Microsoft gebruikt is uniek, omdat het digitale gegevens bijhoudt op een medium dat in theorie niet onderhevig is aan slijtage. Tijdens de testprocedure werd het glas gekookt, geschuurd met staalwol, gebakken en in de microgolfoven opgewarmd. De data bleven de hele tijd door intact.
Om gegevens op het plaatje weg te schrijven, gebruikt Microsoft een femtolaser die een complex multidimensionaal patroon in het glas krast. Met een speciale microscoop en machine learning kunnen de data worden gereconstrueerd en opnieuw uitgelezen. Op lange termijn wil Microsoft een medium ontwerpen waarop data vele generaties lang bewaard blijven. Kwartsglas kan als ultieme back-up dienen. Momenteel is Project Silica nog een researchproject. Productie op grote schaal is nog niet aan de orde, maar is op termijn wel de ambitie.