Met ‘voelbare’ emoji’s passen onderzoekers een mouw aan fysiek contact op afstand.
Millie Salvato van Stanford University vond het gescheiden zijn van haar vriendin in covid-tijden maar niks. Daarom ontwikkelde ze een draagbare mouwkoker die menselijke aanraking kan simuleren.
Salvato analyseerde hoe 37 proefpersonen sociale informatie in verschillende situaties uitdrukten. Bij het onderzoek droegen sommige deelnemers een apparaat op de arm dat druk kon voelen, terwijl anderen het toestel aanraakten om uiting te geven aan emoties als dankbaarheid, blijdschap, liefde en droefheid.
Nadat ze zo 661 aanrakingsbewegingen – zoals knijpen, strelen, schudden en porren – hadden verzameld, brachten Salvato en haar collega’s de locatie en druk van al die bewegingen in kaart. Met een algoritme selecteerden ze vervolgens de bewegingen die het meest bij de verschillende reacties aansloten. Daarna programmeerden ze een koker om die bewegingen te simuleren. De onderzoekers bouwden daarvoor acht schijven in, die vibreren wanneer ze een elektronisch signaal krijgen.
Bij tests wisten dertig nieuwe proefpersonen in bijna de helft van de gevallen de gesimuleerde aanrakingen correct in te schatten. Dat is bijna drie keer meer dan bij toeval. ‘De signalen voelen niet als echte menselijke aanrakingen, maar ook niet als gewoon maar wat bewegende schijven. Ze voelen best fijn aan’, zegt Salvato.
Bron: Stanford University, Californië, VS