App waarschuwt voor besmette personen in de buurt

Vlaamse techbedrijven ontwikkelen een app die de verdere verspreiding van het coronavirus moet helpen indijken.

Drie Vlaamse techbedrijven – Adunio, MyBingli en Gaga – hebben samen een nieuwe app ontwikkeld die je waarschuwt wanneer je in een zone komt waar veel corona-infecties zijn of wanneer je je in de buurt van besmette mensen bevindt. Flattening The Curve, zoals de app heet, spoort je verder aan om een arts te bellen wanneer je zelf de typische symptomen van COVID-19 vertoont. De app is gratis te downloaden.

Met de app hopen de makers de ontwikkeling en verspreiding van het virus verder in kaart te brengen. Daarvoor moeten zo veel mogelijk gebruikers de app downloaden op hun smartphone, de toestemming geven om hun bewegingen te volgen en geregeld hun gezondheidstoestand updaten, via een uniforme vragenlijst. ‘Alles gebeurt anoniem’, zegt Vincent Nys van Adunio. 

‘Alles gebeurt anoniem’ Vincent Nys, Adunio

Volgens de ontwikkelaars biedt Flattening The Curve verschillende voordelen. De app moet overheden en ziekenhuizen helpen om betere inschattingen te maken en beslissingen te nemen. Hij vereenvoudigt het in kaart brengen van risicozones waar veel infecties zijn. En individuele gebruikers krijgen informatie over algemene cijfers en hun eigen risico. Zij krijgen een melding als ze de afgelopen dagen in de buurt zijn geweest van personen die in de app hebben aangegeven symptomen te ervaren, waarna ze voor zichzelf eventuele maatregelen kunnen treffen. 

De app werkt volgens de makers alleen met wetenschappelijk onderbouwde informatie. De vragenlijsten komen van MyBingli, een medische tech-startup. De resultaten zijn afgetoetst met de medische sector. De makers hebben ook samengewerkt met Keyrus, Microsoft Blue Health Innovation Center en Epcon, grote technologiespelers die onder andere tuberculose in Afrika in kaart brengen.

En wat met de privacy? ‘Privacy is een van de redenen waarom we de app als een privé-initiatief naar buiten brengen’, zegt Nys. ‘In Aziatische landen zijn er applicaties vanuit de overheid, waar men mensen op persoonlijke basis een label geeft om hen toegang te verhinderen tot bepaalde zones. In ons verhaal vertrekken we vanuit de burger, die anoniem de locaties waar hij komt deelt om zo het wetenschappelijke onderzoek en de overheid te helpen. Wij vragen geen persoonsgegevens. En de locatiedata worden versleuteld over een beveiligde verbinding doorgestuurd. Er is dus geen link met een mobiel telefoon nummer of burger. Wij willen transparant zijn in wat we doen.’

De app ‘Flattening The Curve’ is vanaf volgende week beschikbaar in de App Store en op Google Play. Meer informatie op www.flatteningthecurve.eu