Sensor in kunstvrucht meet temperatuur tijdens vervoer en opslag.
Om rijping en rotting te voorkomen wordt vers fruit na de oogst vaak voortdurend gekoeld. Toch gaat daarbij nog zo’n 13 procent verloren. Deels komt dat omdat de koelsystemen niet alle vruchten even goed bereiken. Maar gezien de grote hoeveelheden waarin fruit wordt opgeslagen en getransporteerd is het allesbehalve eenvoudig om vast te stellen waar en wanneer het misgaat.
Vaak beperkt het meten van de temperatuur zich tot enkele sensoren die de luchttemperatuur monitoren. Maar omdat het eigenlijk nog belangrijker is om te weten hoe warm het in de langzamer afkoelende pulp van het fruit wordt, worden hier en daar soms ook sensoren in de vruchten gestopt. Probleem is dat die vruchten vaak gaan rotten, waardoor ook het omringende fruit wordt aangetast.
Om dit probleem te voorkomen, ontwikkelden enkele Belgische wetenschappers in samenwerking met buitenlandse collega’s een artificiële vrucht, in dit geval een appel. Ze vulden een plastic omhulsel met de juiste vorm met een gestabiliseerd mengsel van water, koolhydraten en lucht dat de samenstelling van een echte appel goed benadert en vergelijkbare thermale eigenschappen heeft.
"De temperatuur die door de sensor binnenin de kunstvrucht gemeten werd, sloot goed aan bij die in een echte appel"
Uit experimenten bleek dat de temperatuur die door de sensor binnenin gemeten werd inderdaad vrij goed aansloot bij die in een echte appel. De wetenschappers hopen de vrucht nu te voorzien van een draadloze verbinding, zodat de metingen makkelijker kunnen worden uitgelezen. Ook ander fruit zou op deze manier kunnen worden nagebootst, aldus het artikel in Journal of Food Engineering.