Baby’s hebben genoeg aan drie luiers per dag
19 augustus 2015 door Eos-redactieMet de helft zoveel luiers komen baby's ook toe, en het verkleint de afvalberg aanzienlijk. Het is maar één conclusie uit een onderzoek van Eos.
We verschonen baby’s veel te veel. Met de helft zoveel luiers komen ze ook toe, en het verkleint de afvalberg aanzienlijk. Het is maar één conclusie uit een onderzoek van Eos naar de meest duurzame wegwerpluier.
Vandaag zijn alle luiers eigenlijk ‘nachtluiers’: ze absorberen zo goed dat baby’s ettelijke uren rondkomen voordat ze vol zitten. ‘Vroeger had je kleine dagluiers en grote voor de lange nacht. Vanwege het productiegemak worden tegenwoordig alle luiers gemaakt op nachtformaat’, klinkt het bij fabrikant Ontex. Maar baby’s worden nog steeds verschoond alsof ze dagluiers aanhebben: goed voor vijf à zes vieze exemplaren per dag. Met de helft zou het dus evengoed lukken – en wordt de luierafvalberg, goed voor 5 à 8 procent van ons restafval, de helft kleiner.
Eos legde daarnaast alle informatie over de luiers die hier verkrijgbaar zijn naast elkaar. De duurzaamste wegwerpluiers blijken de huismerkluiers van Kruidvat, Jumbo en Albert Heijn/Etos. Deze winkelbedrijven en hun huismerkluierfabrikanten zetten zich actief in voor zaken als milieu en mensenrechten. Ook het relatief onbekende luiermerk Pingo, dat bij ons vooral gebruikt wordt in crèches, komt als topper uit de bus. Voornaamste reden: de Zwitserse fabrikant Hyga werkt als enige energieneutraal.
De Belgische grote supermarktens Colruyt, Carrefour en Delhaize scoren een pak minder. Ze antwoordden niet of nauwelijks op de vragen van Eos naar informatie over duurzaamheid. Ook marktleider Procter&Gamble, de fabrikant van Pampers, weigerde medewerking.
Jaarlijks worden er wereldwijd vijfhonderd miljard wegwerpluiers gebruikt. Echt duurzaam kun je ze geen van alle noemen. Volgepoepte en -geplaste luiers zijn moeilijk rendabel te recyclen. Ook qua samenstelling verschillen ze niet bijzonder van elkaar, dus ook niet wat betreft bijvoorbeeld hun CO2-voetafdruk. Stuk voor stuk bevatten ze verschillende plasticsoorten, die weer uit aardolie worden gemaakt. De wezenlijke verschillen zitten in de algemene manier waarop de luierfabrikanten, hun toeleveranciers en uiteindelijk de winkelbedrijven omgaan met milieu en arbeidsomstandigheden.
Het luieronderzoek werd uitgevoerd door freelance wetenschaps- en milieujournalist Michel Robles, in samenwerking met o.m. collega’s op de Eos-redactie. Het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek verstrekte een werkbeurs. 33 luiermerken werden onderzocht. Voor zover bekend betreft het alle merken die in winkels of online verkocht worden in Nederland en Vlaanderen. Belangrijke hoeksteen van de eindbeoordeling vormde een scorelijst van ruim 450 punten. Maar ook moeilijk in cijfers te vatten aspecten speelden mee, zoals de grootte en inzet van bedrijven, of de ‘boodschap ‘ achter sommige luiermerken.