Betonvermaler splitst beton weer in zand, grind en cement
04 juni 2018 door SSTEen groep Nederlandse bedrijven heeft een methode ontwikkeld om beton te recycleren.
Meer dan vijf procent van de mondiale CO2-uitstoot komt van de productie van cement en beton. Vooral bij de fabricage van cement komt veel (fossiele) energie kijken, en bovendien wordt er ook tijdens het verhitten van de gemalen kalk extra koolstofdioxide geproduceerd.
In een circulaire wereld wordt na afbraakwerken het gebruikte cement uit het kapotgeslagen beton gehaald, maar dat is moeilijker dan het lijkt. Daardoor wordt betonafval – net zoals ander bouwafval – nu nog voornamelijk gebruikt als vulstof bij de aanleg van nieuwe wegen of dijken.
Een Nederlandse groep bedrijven heeft nu echter een betonvermaler ontwikkeld die stukken beton kan opsplitsen in de belangrijkste ingrediënten: zand, grind en cement. Belangrijk is dat de vermaler werkt op industriële schaal, waardoor ze grote hoeveelheden in een relatief korte tijdsspanne kan verwerken.
Het grote verschil met eerdere prototypes van vermalers (waarvan de werking vaak te wensen overliet) is dat de ‘smart liberator’ – zo heet de vermaler – het beton niet met grote kracht versplintert of kapot drukt, maar het puin heen en weer laat walsen. Hierdoor worden de componenten er als het ware afgewreven. Zo breekt onder andere de cementlijn en komt het ongebruikte cement vrij (een groot deel van het cement reageert immers niet chemisch tijdens de betonproductie en zit dus gewoon opgesloten).
Uit eerste tests met de vermaler blijft dat tussen dertig tot vijftig procent van het aanwezige cement in een stuk beton kan worden teruggewonnen. Het gerecupereerde cement kan vervolgens gebruikt worden in nieuw beton, waardoor er minder nieuw cement aan moet worden toegevoegd. Het gerecycleerde grind en zand kan elders in de bouw worden hergebruikt.
Bron: Michel Baars, New Horizon