Boekpagina werkt als waterfilter
20 augustus 2015 door Eos-redactieThe Drinkable Book bevat bladzijden die als filter kunnen dienen om vuil water te zuiveren van bacteriën.
The Drinkable Book bevat bladzijden die als filter kunnen dienen om vuil water te zuiveren van bacteriën.
Theresa Dankovich, postdoctoraal onderzoekster aan de Carnegie Mellon University, werkte jaren aan de ontwikkeling van de achterliggende technologie. The Drinkable Book bestaat uit bladzijden die zilveren nanodeeltjes bevatten. Wanneer het vuile water door het dikke, poreuze papier sijpelt absorberen de meereizende bacteriën zilverionen, wat voor de micro-organismen dodelijk is.
De eerste praktijktesten, bij 25 vervuilde waterbronnen in onder andere Zuid-Afrika, Ghana en Bangladesh, gaven goede resultaten. Meer dan 99 procent van de bacteriën werd verwijderd, zelfs bij water uit een stroom waar een riool in uitkomt. Weliswaar komen er ook zilveren deeltjes in het gefilterde drinkwater terecht, maar volgens de onderzoekers gebeurt dat in kleine hoeveelheden, binnen de veiligheidsnormen, zodat het water consumeerbaar blijft. Ook focust het onderzoek enkel op bacteriële infecties. Bij pakweg water vervuild met zware metalen zijn de filterpagina’s nutteloos.
Het boek is bedoeld voor mensen in ontwikkelingslanden, aldus Dankovich, erbij opmerkend dat meer dan 600 miljoen mensen wereldwijd geen toegang hebben tot proper drinkbaar water. ‘Al wat je moet doen is een papier uitscheuren, in een simpele filterhouder plaatsen en er water van rivieren, stromen, bronnen en zo meer ingieten. Het propere water komt er uit, samen met de dode bacteriën.’ Op elke boekbladzijde staat een tekst gedrukt die uitlegt hoe en waarom water gezuiverd moet worden.
Onder labo-omstandigheden kan één bladzijde tot 100 liter water proper maken. De productie is goedkoop, elke filterbladzijde kost amper 10 dollarcent waardoor een boek minder dan vijf dollar kan kosten. Alle exemplaren worden voorlopig nog wel met de hand gemaakt door Danovich, haar collega’s en studenten. Verkoop is dus nog niet voor meteen. De volgende fase houdt in dat het product wordt uitgetest door inwoners van enkele Afrikaanse en Aziatische dorpen. (tn)