Deze chip past overal in

Een computerchip van buigzaam plastic in plaats van silicium opent de deur naar nieuwe toepassingen.

Onderzoekers van de chipfabrikant ARM en elektronicaproducent PragmatIC zijn erin geslaagd om een computerchip te bouwen uit plastic. Het prototype verschilt daarmee van andere microchips, die standaard zijn gemaakt van silicium. Dat materiaal is overvloedig aanwezig en kan dienstdoen als geleider en isolator, wat het zeer geschikt maakt voor chips. Maar het is ook weinig flexibel en dus breekbaar. Het is bovendien niet erg kostenefficiënt als je het gaat gebruiken in wegwerpproducten, zoals voedselverpakkingen. De chip van ARM en PragmatIC heeft die nadelen niet.

De chip kreeg intern geheugen en een controller ingebouwd, en heeft een bescheiden 18.000 logische poorten. Dat zijn er volgens de fabrikant twaalf keer meer dan de vorige plastic chip. Het prototype verbruikt amper 21 milliwatt. Een zonnepaneeltje van een vingernagel groot kan volstaan om het aan te drijven.

Melkkarton

Mogelijke toepassingen voor de chip zoeken de onderzoekers vooral in de Internet of Things-sfeer. Zo zou een melkkarton een sensor kunnen krijgen die de versheid kan monitoren. Sensors in kledij zouden onder andere de lichaamstemperatuur van de drager kunnen meten.

Volgens de fabrikanten kan de chip met dezelfde productietechnieken worden vervaardigd als van de standaard chips vandaag. Zo hoeven ontwikkelaars het warm water niet opnieuw uit te vinden voor de doorontwikkeling van de plastic processors.