Deze ‘ijsbatterij’ kan een volledig hotel koelen

Een Amerikaanse start-up ontwerpt airco’s die energie opslaan als een batterij, om zo het elektriciteitsnet tijdens piekuren te ontzien.

Beeld: Een IceBrick-installatie kan bestaan uit duizenden watercapsules van twee liter. Credit: Nostromo Energy

Van alle elektriciteit die gebouwen wereldwijd verbruiken, gaat twintig procent naar koeling. Met de opwarmende aarde zal dat aandeel alleen maar stijgen. Airco’s leggen een ontzettend grote druk op het elektriciteitsnet.

Om die belasting te reduceren, ontwikkelde de Amerikaanse start-up Nostromo Energy een airco die hernieuwbare energie als een batterij kan opslaan en op een later moment kan inzetten om te koelen. Het toestel, dat het bedrijf de IceBrick heeft gedoopt, is een modulaire container met watercapsules. Met hernieuwbare energie worden ze bevroren tot ijs. Dat proces kan ’s nachts en ’s ochtends gebeuren, op momenten dat het net weinig wordt belast.

Black-outs

Later op de dag, wanneer de vraag naar koeling toeneemt, gebruikt de IceBrick de bevroren capsules om een oplossing van water met glycol te laten afkoelen. Die gekoelde mix wordt vervolgens door het waterkoelingssysteem van het gebouw gestuwd.

Het eerste IceBrick-systeem is eind vorig jaar geïnstalleerd. Het Beverly Hilton-hotel in Los Angeles is uitgerust met een module van 40.000 capsules van elk twee liter water. Dat komt neer op zo’n 68.000 liter ijs. Daarmee kan het volledige hotel worden gekoeld, en ook het aanpalende Waldorf Astoria. Het systeem verbruikt meer elektriciteit dan sommige andere airco’s. De vries-koelcyclus is nog niet helemaal energie-efficiënt. Maar het biedt wel een oplossing voor steden en regio’s met een warm klimaat, waar het energienet op piekuren zozeer wordt belast dat tijdelijke black-outs voorkomen.