Dit is de meest geavanceerde robothand tot nu toe
26 februari 2016 door MVSWetenschappers hebben de meest gedetailleerde en kinetisch accurate ‘biomimetische antropomorfe’ robothand ontwikkeld die we tot nu hebben gezien. Doel? De menselijke hand vervangen. (VIDEO)
Aan de Universiteit van Washington in Seattle (VS) hebben wetenschappers de meest gedetailleerde en kinetisch accurate ‘biomimetische antropomorfe’ robothand ontwikkeld die we tot nu hebben gezien. Met als doel om de menselijke hand te kunnen vervangen.
Over het algemeen zijn er twee manieren van denken als het gaat om robothand-design. De ene soort robothand is simpel, ongecompliceerd en klaart de klus. Zoals twee- of drievingerige grijpers die betrouwbaar veel (zo niet de meeste) dingen kunnen doen zonder gedoe.
En dan heb je de zeer complexe handen met vier vingers en een duim, die zijn ontworpen om de menselijke hand na te bootsen, de ‘biomimetische antropomorfe’ robothand. De gedachte daarbij is: menselijke handen hebben er miljoenen jaren evolutie opzitten en zitten daardoor heel goed in elkaar. Ook is alles om ons heen gemaakt op de menselijke hand. Dus als je wil dat je robothand in staat is om zo veel mogelijk en zo veel mogelijk goed te doen, dan moet hij maar het best zo dicht mogelijk in de buurt komen van een menselijke hand.
Toen de wetenschappers Zhe Xu en Emanuel Todorov startten met de ontwikkeling van de hand, besloten ze helemaal vanaf nul te beginnen. Ze dupliceerde de menselijke hand mechanisch op een zo accuraat mogelijke manier. Eerst laserscande ze een menselijke skelethand en daarna 3D-printten ze kunstmatige botten, die ze verbonden met kunstmatige vingerkootjes. Vervolgens kopieerden ze alle pezen en spieren, gemaakt van onder andere lasergesneden rubbers en geavanceerde kunststof snaren.
Buiten het feit dat de robothand een buitengewoon stukje vakmanschap is, kan de hand ook zeer nauwkeurige bewegingen nabootsen, gecontroleerd met een afstandsbediening. De hand kan ook zelf een menselijke hand nabootsen. Dit is te danken aan het gegeven dat de bewegingen van hun hand zo erg gelijk zijn aan die van een echte, menselijke hand.
Een echte hand regenereren
Belangrijk is dat de onderzoekers denken dat hun hand kan worden gebruikt als 3D-framework bij het onderzoek naar regenereren van ledematen. Daarvoor gaan ze samenwerken met wetenschappers in de biologie en de weefseltechnologie.