Het Robotica-team van de VUB bouwde een duikmasker om tot noodmasker voor verplegend personeel.
Toen ingenieur Albert de Beir van het roboticateam van VUB Brubotics hoorde dat er in Italië duikmaskers werden omgebouwd tot beademingsapparaten voor coronapatiënten, bedacht hij een tijdelijke oplossing voor het dreigende tekort aan mondmaskers in de ziekenhuizen.
Hij ging aan de slag met een duikmasker van Decathlon. Om de door de drager ingeademde lucht te filteren, sloot hij een medische filter aan op een plastic adapter. De adapter kon hij met een 3D-printer maken. Het type medische filters dat hij voor zijn masker gebruikte was nu op overschot in ziekenhuizen, omdat ze normaal gebruikt worden om bacteriën en virussen te filteren op ademhalingsapparaten en op dit moment niet-dringende operaties worden uitgesteld. ‘Met onze oplossing optimaliseren we de middelen’, vertelt De Beir.
Het team liet de prototypes uittesten door verplegend personeel. Het masker heeft een aantal voordelen. Het bedekt het hele gezicht en is makkelijk te reinigen, net zoals de rand ervan. De medische filter is meerdere keren te gebruiken en doordat de filter achteraan het masker zit, is de drager beter beschermd tegen rondvliegende druppels wanneer de patiënt hoest of niest. Nadeel is wel dat het masker niet zo comfortabel is als een FFP2 masker, wat het alleen geschikt maakt voor korte behandelingen.
Het duikmasker voldoet niet volledig aan de strenge medische normen, maar is ook niet bedoeld als een blijvende, structurele oplossing. Het is alleen een eenvoudige en efficiënte manier om het dreigende tekort aan mondmaskers op te vangen.
VUB Brubotics financiert de productie van de eerste 500 kunststofonderdelen die deze week klaar moeten zijn. Van zodra het definitieve ontwerp voor medische plastic onderdelen is gevalideerd, geven de onderzoekers het model in open source vrij, zodat ook andere bedrijven ze kunnen produceren.