Een eerlijke telefoon
28 september 2012 door Eos-redactieUrban mining, het zorgvuldig slopen van mobiele telefoons om er uiteindelijk de zeldzame aardmetalen uit te winnen.
Een bizar tafereel op het Discovery Festival: een man of tien rond een tafel met daarop een enorme mand met oude mobieltjes, op de achtergrond klinkt keihard Blue Monday van New Order. Om me heen is iedereen gewapend met allerlei gereedschap: hamers, schroevendraaiers, nijptangen, noem maar op.
Vakkundig worden de mobieltjes ontleed in verschillende onderdelen. De plastic buitenkantjes, de schermpje en vooral de moederboarden worden apart genomen. Iemand biedt aan om mijn laptop ook maar even onder handen te nemen, ik bedank beleefd. Urban mining noemt de organisatie Fairphone dit; het zorgvuldig slopen van mobiele telefoons om er uiteindelijk de zeldzame aardmetalen uit te winnen.
Hoewel, het doel is vooral om ons, het publiek, bewust te maken van hoe enorm slecht de werkomstandigheden zijn van de mensen die deze mineralen ook in het echt winnen, in Oeganda en Zambia bijvoorbeeld. Fairphone maakt ons bewust van deze slechte werkomstandigheden en probeert de situatie te verbeteren door in Oeganda eenvoudige spectrofotometers uit te delen waarbij de mijnwerkers beter kunnen beoordelen of er echt kobalt in het gesteente zit.
Ik praat met Nienke Hoekstra van Fairphone en zij zet me wel aan het denken. Ga ik nu de iPhone 5 kopen of ga ik voor de ‘eerlijke’ smartphone die Fairphone binnenkort op de markt gaat zetten. Damn, lastig, gelukkig voor mij duurt het nog even voordat de smartphone van Fairphone op de markt is en kan ik intussen m’n schuldgevoel afkopen door op share-a-gogo een bedrag te storten op het Fairphone-project. ■ André Boorsma