Een slokje water uit de (droge) lucht
13 april 2017 door SSTVan de dorst omkomen in het midden van de Sahara? Als het van deze wetenschappers afhangt is dat straks onmogelijk.
Als het regent hoef je je mond maar open te doen om wat te kunnen drinken (hoewel dat met de luchtvervuiling niet is aan te raden). Maar ook kurkdroge lucht bevat water. Zou het niet fantastisch zijn – denk aan dorre plekken in het Zuiden – om ook daaruit een paar druppels water te persen?
Een team van Amerikaanse en Saoedische onderzoekers heeft dat nu klaargespeeld. Sterker, ze konden veel meer dan een paar druppels uit droge lucht halen. En belangrijk: ze hadden hier geen andere energie nodig dan wat zonlicht.
De aardatmosfeer kun je zien als een gasvormige oceaan, want alle lucht in de wereld is goed voor – naar wilde schatting - 13.000 biljoen liter water. De onderzoekers slaagden erin dat water ‘los te krijgen’ uit de lucht door waterdamp te vangen en vervolgens te laten condenseren tot vloeibaar water. Ze deden dat door een materiaal te ontwikkelen, samengesteld uit metalen en polymeren, waarin de waterdamp via poriën wordt geadsorbeerd – de watermoleculen hechten zich aan het materiaaloppervlak.
In hun klimaatkamer konden de wetenschappers met één kilogram van hun materiaal bijna 3 liter water uit de lucht halen, en dit bij een luchtvochtigheid van slechts 20 procent – dat is vergelijkbaar met de dorste woestijnen op aarde.