Meubels en interieurmaterialen geven verschillende ongezonde stoffen af. Beter dan de binnenlucht continu te verversen met – vaak vervuilde – lucht van buiten, is ze rechtstreeks te zuiveren. Dat kan nu met een door Antwerpse wetenschappers ontwikkeld systeem.
Bij luchtverontreiniging denken we meestal aan vervuiling van de buitenlucht, in de vorm van roet, fijnstof of andere componenten afkomstig van industrie of verkeer. Maar ook de lucht binnenshuis bevat stoffen die een impact hebben op onze gezondheid. Deze stoffen worden vluchtige organische componenten (VOC’s) genoemd. Ze worden afgegeven door de materialen en producten in ons interieur, zoals (verf van) meubels, vloer- en wandbekleding en simpele objecten zoals zelfs geurkaarsen.
Mensen die langere tijd in een slecht geventileerde omgeving verblijven, klagen soms over hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en concentratiegebrek – beter bekend als het ‘sickbuildingsyndroom’. Op lange termijn zou blootstelling aan binnenhuisverontreiniging ook kunnen leiden tot kanker en aandoeningen van de luchtwegen.
In moderne gebouwen wordt de lucht meestal verversd met lucht van buiten, eventueel via een airco. Het probleem is dat daarbij ook energie (warmte, of koude in de zomer) verloren gaat. Bovendien is de kwaliteit van de buitenlucht geregeld slechter dan die van de binnenlucht.
Antwerpse wetenschappers hebben daar nu wat op gevonden. Ze ontwikkelden een systeem dat de lucht binnenshuis zuivert, in de vorm van een fotokatalytische reactor. De reactor haalt een breed scala aan VOC’s uit de lucht, dit met de hulp van bronnen van uv-licht – om de katalysator te activeren.
Het grote voordeel van de fotokatalysator is dat hij kan worden geïmplementeerd in zowel nieuwe als bestaande ventilatiesystemen. Bij de validatietests ging niet alleen de luchtkwaliteit er significant op vooruit, maar werd er ook energie bespaard.