"Golfbuggy’s" veroveren Chinese steden

Waar elektrische wagens nog niet in slaagden, lukt trage, elektrische voertuigen wel: doorbreken.

Made in China: Milan’s Share'n'go.

Over de hele wereld proberen landen de klimaatverandering een halt toe te roepen. Daarvoor geeft China prioriteit aan de overgang naar koolstofarm transport. Nationale producenten van elektrische wagens krijgen steun van de Chinese overheid. Hun verkoop is echter klein vergeleken met een grote concurrent: elektrische lagesnelheidsvoertuigen.

Ondanks hun naam zijn elektrische lagesnelheidsvoertuigen (ELSV’s) niet zo traag. Ze kunnen maximaal aan 60 km/u rijden en zijn dus snel genoeg om mee rond te rijden in grote en overbelaste steden. De meeste modellen zijn compact en lijken op golfbuggy’s of nutsvoertuigen met drie wielen. Dat ze compact zijn is heel praktisch aangezien er een tekort is aan parkeerplaatsen. Dat is een groot probleem omdat alsmaar meer mensen in China met een wagen rijden.

Het grootste voordeel van ELSV’s is misschien het gemiddelde prijskaartje van €4.500 (ter vergelijking: de meeste elektrische wagens kosten minstens €25.000). In China krijgen alle eigenaars van zulke voertuigen bovendien een nummerplaat, van welk merk of hoe groot hun voertuig ook is. Dat is opmerkelijk, want tot kort geleden kregen de meeste ELSV’s geen nummerplaat.

Tot oktober 2016 waren er geen regels voor de productie en het gebruik van ELSV’s. Nu heeft de overheid echter aangekondigd dat ze de sector zullen controleren en dat de voertuigen een grote rol zullen spelen in de snelle urbanisatie van China.

De toekomstige stad

Het nieuwe urbanisatieplan van China gaat ervan uit dat honderd miljoen mensen tegen 2020 zullen migreren naar derde- en vierderangssteden. Betaalbaar vervoer is dus noodzakelijk. Chinese steden hebben de reputatie autosteden te zijn, met grote verkeersdrukte en ernstige vervuiling. Een logische keuze zou zijn om mensen aan te moedigen het openbaar vervoer te gebruiken, maar door ELSV’s kunnen de steden ook opknappen. Ze bieden namelijk een compacter en emissiearmer alternatief voor gewone auto’s.

ELSV’s zijn echter niet de enige stedelijke, laagtechnologische vervoerswijze. Op dit moment rijden er zo’n 300 miljoen elektrische scooters rond in Chinese steden. Elektrische tweewielers zijn eigenlijk de populairste alternatieve voertuigen in de geschiedenis van de motorisering in China.

Lange tijd waren elektrische fietsen echter een doorn in het oog voor stedelijke autoriteiten, die de voorkeur geven aan hoogtechnologische voertuigen om hun stad er moderner te laten uitzien. In o.a. Peking en Shenzhen gelden er zelfs strengere regels om het gebruik van de elektrische fiets in te perken.

Het is moeilijk te zeggen of elektrische fietsen ooit passé zullen zijn. Ons onderzoek naar koolstofarme mobiliteitsvernieuwing in China suggereert dat elektrische fietsen en ELSV’s naast elkaar zullen blijven bestaan en nog decennia lang met elkaar zullen concurreren.

Nu de Chinese overheid beslist heeft om de productie en het gebruik van ELSV’s te controleren kunnen producenten daardoor in het voordeel zijn. Vorige pogingen om de elektrische voertuigenindustrie te reguleren zijn echter uit de hand gelopen: in augustus 2016 ging 90% van de elektrische voertuigenproducenten failliet door strenge, nieuwe regels. De regulatie zal wel de normen optrekken, wat een voordeel is voor de gebruikers en ook de verkoop kan boosten. Maar enkele grote producenten zullen bevoordeeld worden terwijl de concurrentie zal verstikken.

Globale trendsetter

Van alle landen in de wereld rijden er in China momenteel de meeste private ELSV’s en worden de meeste ELSV’s gebruikt om te carpoolen. De Chinese overheid is erop gebrand om dat succes voort te bouwen. Ondertussen blijft de globale interesse in compacte ELSV’s groeien. Zo zijn Europese steden geïnteresseerd in opvouwbare elektrische voertuigen en Japanse steden in 3D-geprinte elektrische voertuigen. Tot nu toe aarzelen veel internationale steden echter nog om ze op grote schaal in te voeren.

Door hogere normen zullen Chinese producenten kunnen toetreden tot de internationale markt. Op die manier zullen producenten meer kapitaal hebben om te investeren in het verbeteren van de ELSV-technologie en in nieuwe functies. Daardoor zullen ELSV’s nog aantrekkelijker worden en beter kunnen concurreren met conventionele elektrische voertuigen en gewone wagens.

Zoals sommigen zeggen: “waar China gaat, gaat de wereld.” Veel landen zullen waarschijnlijk China volgen als het aankomt op stedelijke ontwikkeling. De beslissing van de Chinese overheid om de productie van ELSV’s te controleren toont dat het China menens is om koolstofarm transport te ontwikkelen, niet alleen in Chinese steden, maar over het hele land en de rest van de wereld.

Vertaling: Annelies Dotselaere