Individueel van de grond

Met een eenmanshelikopter wil Airbus de verkeersknoop ontwarren.

Twee sets van telkens vier elektrisch aangedreven propellers tillen het toestel omhoog en stuwen het door het luchtruim. In geval van nood keert de Vahana netjes terug naar de grond met een enorm valscherm. Het project werd in februari 2016 opgestart en in de loop van dit jaar wordt een levensecht prototype verwacht. De productie kan in 2020 van start gaan.

Intussen werken ingenieurs van Airbus Helicopters in Frankrijk en Duitsland al ruim twee jaar aan een vliegende taxi. De CityAirbus wordt net als de Vahana elektrisch aangedreven, maar kan verscheidene passagiers aan boord nemen. Aanvankelijk zou het toestel bestuurd worden door een piloot, maar de bedoeling is om het in een later stadium autonoom te laten vliegen. Volgens Marius Bebesel, hoofd van de heli-research, hoeft een vlucht niet meer te kosten dan een taxirit.

Volgens Airbus is er een race aan de gang tussen bedrijven om een autonoom vliegende heli met een persoon aan boord in het luchtruim te hijsen. Een Duits bedrijf won de eerste manche vorig jaar met de Volocopter. In de States spaart Elon Musk van SpaceX geld noch moeite om de verticaal opstijgende jet van de grond te krijgen.