Robots kunnen meer dan wagens in elkaar steken. Ze kunnen ons begrijpen, en zelfs liefde geven. Helpen bij huiswerk. Of gewoon een gezellig babbeltje slaan. Sociale robots zullen onze zorg veranderen, en vooral ten goede. Daar zijn robotici Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel en Tony Belpaeme van de Universiteit Gent van overtuigd. Ze praten er uitgebreid over in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
Vergeet Terminator. Zorgrobots zoals Paro (een schattige baby-zeehond), Pepper (een braaf schooljongetje) en Probo (een olifantachtige beer) gaan vooral voor knuffelbaarheid. Het zijn sympathieke robots die we kunnen inzetten in de zorg. Om maaltijden rond te brengen, maar ook als zorg-buddy of zelfs als assistent-therapeut. Wist je bijvoorbeeld dat mensen hun intiemste geheimen of zorgen liever delen met een robot dan met een mens?
Het principe is eigenlijk zelfs niet zo nieuw. Honden en andere gezelschapsdieren worden al langer met succes ingezet voor therapie met getraumatiseerde patiënten, dementerende ouderen of zieke kinderen. Therapeutische robots hebben vergelijkbare effecten. Uit tests blijkt zelfs dat de robots hetzelfde effect kunnen hebben als kalmeringsmiddelen.
Maakt dat menselijke verzorgers op termijn overbodig? 'Helemaal niet', zeggen Bram Vanderborght en Tony Belpaeme in deze podcast. 'Maar door de inzet van robots houden menselijke hulpverleners meer tijd over voor de echte menselijke zorg en het sociaal contact met de ouderen.'
In deze aflevering van Vraag Het Aan overlopen Bram Vanderborght en Tony Belpaeme wat robots nog kunnen betekenen voor de zorgsector, en welke zaken nog verder ontwikkeld moeten worden. Ook het onderwijs komt aan bod. Staan er straks robots voor de klas? 'De kans is groot', zegt Tony Belpaeme. 'Maar opnieuw ter assistentie van echte leerkrachten. Robots als co-teachers bijvoorbeeld kunnen leerkrachten helpen om elke leerling de nodige individuele aandacht te geven.'
In deze aflevering leer je onder andere...
... dat we vrienden kunnen worden met robots, net zoals we dat kunnen zijn met een hond, een kat of een smartphone
... hoe robots emoties uiten en interpreteren bij mensen
... wat sociale robots kunnen betekenen in gesloten woonzorgcentra
... dat we onze intiemste geheimen makkelijker aan een robot toevertrouwen dan aan een mens
... dat we geen schrik moeten hebben dat robots zorgverleners zullen vervangen (huisdieren daarentegen)
... hoe robots leerkrachten kunnen ondersteunen, in de klas en thuis bij hun leerlingen