Microchip leert zichzelf muziek componeren
10 mei 2017Het Leuvense onderzoekscentrum imec heeft een zelflerende microchip ontwikkeld. De chip is geïnspireerd op de werking van onze hersenen en leert uit eigen ervaringen.
Het menselijk brein heeft een enorme rekenkracht en verbruikt heel weinig energie. Wetenschappers inspireren zich dan ook op de hersenen om de ultieme microchips te maken: zeer krachtige en energiezuinige zelflerende chips die niet alleen data interpreteren en erop reageren, maar ook in staat zijn om op basis van eigen ervaringen aangeleerde patronen te optimaliseren.
Onderzoekers van imec ontwikkelden nu zo’n microchip. De chip kan zelf associaties maken tussen wat hij heeft opgedaan aan ervaringen en wat hij op een gegeven moment ervaart. Hoe meer ervaringen de chip opbouwt, hoe sterker de associaties worden die de chip maakt. Zo leerde de microchip zichzelf al om muziek te componeren.
De toepassingsgebieden van zelflerende chips zijn divers. Van gezondheidszorg tot slimme apparaten, allemaal zijn ze gebaat bij een zelflerende chip. Zo kunnen zelflerende chips in bijvoorbeeld hartsensoren een subtiele verandering in de hartslag detecteren die wijst op mogelijke gezondheidsrisico’s. Imec wil de chip nu ook in andere toepassingen testen.