Deze week is het STEM-week aan de Universiteit Antwerpen. Leerlingen uit de derde graad secundair kunnen er onder andere de quantumwereld verkennen. Spelenderwijs, door te gamen.
Deze week kunnen meer dan achthonderd leerlingen uit het vijfde en zesde jaar van scholen in en rond Antwerpen ‘proeven’ van wetenschap en technologie. Op universiteitsniveau. In een dertigtal workshops georganiseerd door de Universiteit Antweren leren ze de kneepjes van STEM: ze leren een hart te dissecteren, een robot te programmeren en chemische brouwsels te scheiden.
Maar de bijzonderste workshop is wellicht die waarin de leerlingen een spelletje QCraft kunnen spelen, een versie van het populaire game Minecraft dat fysici van de universiteit hebben aangepast aan de wetten van de qantummechanica – de theorie die de microwereld regeert.
De Antwerpse onderzoekers denken dat een game een uniek instrument is om leerlingen vertrouwd te maken met de vaak bizarre, tegenintuïtieve kenmerken van de quantumwereld. Daarnaast willen ze jongeren warm maken voor het vakgebied, want qantummechanica is hot. Zo heeft de Europese Commissie pas een project opgestart ter waarde van een miljard euro om het onderzoek en de ontwikkeling van qantumcomputers te stimuleren. Helaas is België weinig vertegenwoordigd in dit project. Het is dus hoog tijd dat jongeren belangstelling kweken voor de ongewone wereld op allerkleinste schaal.