Prothesen verbinden met ‘tekencement’
23 februari 2017 door SSTTeken staan erom bekend dat ze zeer moeilijk loslaten eens ze zich verankerd hebben in onze huid. Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze dat doen, en ze hebben al plannen om de ‘tekencement’ te gaan namaken.
Een teek kun je bijna niet verwijderen zonder gebruik te maken van een tekentangetje. Wie hem probeert los te peuteren, haalt meestal maar een stukje (een poot bijvoorbeeld) van de akelige indringer uit zijn huid. Met soms kwalijke gevolgen, want als de teek niet in z’n geheel verwijderd kan worden, kan hij de Borrelia-parasiet overbrengen, die de Ziekte van Lyme veroorzaakt.
Oostenrijkse wetenschappers hebben nu onthuld hoe teken zich zo stevig verankeren. Ze konden een stof identificeren die de teken uitscheiden wanneer ze binnendringen in de huid. Voor verder onderzoek lieten ze een paar teken in het lab los op een stukje artificiële huid, waarna ze de substantie konden opvangen – een beetje vergelijkbaar met hoe slangengif wordt verzameld.
Bij nader onderzoek bleek de stof zich zeer sterk zoals cement te gedragen: in combinatie met water is de stof erg plastisch, maar verhardt ze snel – en dit zowel in droge als in vochtige omstandigheden.
De onderzoekers willen de stof nu gaan namaken zodat ze bijvoorbeeld kan worden gebruikt als biologisch bindmiddel in de prothese- of de interne geneeskunde. Om pezen en ligamenten te verbinden of om een gescheurde lever terug te herstellen worden nu immers nog vaak kunststoffen gebruikt die lichtjes toxisch zijn. Een bindmiddel op biologische basis zou wellicht beter werken.