Riolen verklikken drugslabs
06 november 2013 door Eos-redactieZweedse onderzoekers hebben een systeem uitgedokterd dat via rioleringen sporen detecteert van chemische drugsactiviteiten.
Criminelen die thuis een clandestien drugslab runnen, kijken maar beter uit hun doppen. Zweedse onderzoekers hebben een systeem uitgedokterd dat via rioleringen sporen detecteert van chemische drugsactiviteiten.
Het project werkt met sensoren die over een rioleringsnetwerk verspreid zitten. Als die sporen ontdekken van zelfgemaakte explosieven of verdachte chemische stoffen, gaat er bij de politie een alarm af. Met geavanceerde detectiemethodes kan zij op haar beurt de exacte locatie bepalen. Druglabs zoals dat van Walter White in de populaire tv-serie Breaking Bad zullen dus moeten uitkijken waar hun afval belandt.
Ook bovengronds werkt het systeem. Infraroodlasers speuren de lucht af, op zoek naar moleculen van verdachte gassen. Het systeem is inmiddels succesvol getest in een lab. Daar werden de sensoren, die bestaan uit een aantal elektroden, ondergedompeld in rioolwater. Volgend jaar staan tests op het programma in echte rioolnetwerken.
Al vermoedt Rachel Cunningham, een van de beheerders van de Londense rioleringen, dat het niet vanzelf spreekt dat de sensoren zullen werken. ‘Naast feces en bacterieel slijm, komen ook onder meer verzorgingsdoekjes, schoonheidsproducten en condooms in de riolen terecht. De sensoren zullen tegen dat alles opgewassen moeten zijn.’ (adw)