‘Slim shirt’ houdt het hart in de gaten

Onderzoekers hebben een shirt gemaakt van nanobuisdraden om condities van het hart te meten.  

 

Naast smartwatches en borstbanden is er nu ook een comfortabeler alternatief bedacht: een ‘Slim Shirt’.  Onderzoekers van Rice University hebben nanobuisdraad gebruikt om in gewone kleding te weven en hiermee om de hartslag te controleren en een continu elektrocardiogram (ECG) van de drager te meten.

De vezels waarvan het shirt gemaakt is, zijn net zo geleidend als metalen draden, maar dan wasbaar en comfortabel. Bovendien gaan ze veel minder snel kapot als iemand beweegt.
De vezels zorgen niet alleen voor een stabiel elektrisch contact met de huid van de drager, maar dienen ook als elektroden om elektronica zoals Bluetooth-zenders aan te sluiten om gegevens door te sturen naar een smartphone of om verbinding te maken met een Holter-monitor, een draagbaar apparaat dat gebruikt wordt om continu de elektrische activiteit van het hart te meten.

Expert op het gebied van biomedische technologie David Fernandez Rivas (Universiteit Twente): ‘Hoewel het concept niet geheel nieuw is (het is al enkele decennia in de maak in verschillende labs), is het een zeer interessante stap voorwaarts. Ik ben fan van het idee om de sensor te combineren om meerdere signalen tegelijkertijd op te vangen, zoals bijvoorbeeld vitale functies, krachtinspanning of ademhalingsfrequentie. Er komen wel enkele vragen bij mij op: als het in contact komt met vuile omgevingen, zal het dan nog steeds goed functioneren? En wat gebeurt er als iemand heel harig is? Werkt het hetzelfde bij mannen en vrouwen?

Belangrijke bewegingen

Kindercardioloog Arend van Deutekom (Erasmus MC): ‘Het is een prachtige ontwikkeling, die goed inspeelt op twee belangrijke bewegingen in de zorg. Alle technologische ontwikkelingen maken het steeds meer mogelijk om de zorg te verplaatsen van het ziekenhuis naar de thuissituatie van de patiënt. Het streven om continu hartritme te meten tijdens sporten en bewegen past daar ook bij. Bij patiënten met ritmestoornissen wordt bijvoorbeeld eens per jaar een fietstest in het ziekenhuis afgenomen. Het continu kunnen meten van de hartslag tijdens lichamelijke beweging in de thuissituatie geeft waarschijnlijk meer informatie.’
 
‘Daarnaast is het is erg belangrijk dat mensen met een hartafwijking kunnen sporten en bewegen. Sport en beweging stimuleren de gezondheid van hart, longen en spieren, maar zijn ook belangrijk voor gezonde groei en ontwikkeling tijdens de kindertijd. Daarom stimuleren we ieder kind om te sporten, hartafwijking of niet. Helaas sporten kinderen met een hartafwijking minder dan leeftijdsgenootjes, omdat er het misverstand bestaat dat sporten gevaarlijk is. Met een manier om te monitoren tijdens sport en bewegen, bijvoorbeeld via zo’n ‘Slim Shirt’, kunnen we mensen hopelijk het vertrouwen geven om actiever te zijn.’

Bron: ACS publications

Foto boven: Jeff Fitlow/Rice University